Acţiunile farma, pariu pe îmbătrânirea populaţiei

Autor: Adrian Ionut Cojocar 03.11.2010

Analiştii casei de brokeraj Tradeville (fosta Vanguard) consideră că acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) au un potenţial de creştere de 15-20% în următorul an estimând un preţ ţin­tă de 0,67 lei/acţiune.

În piaţă, titlurile companiei se tranzacţionau ieri la un nivel de 0,58 lei.

De cealaltă parte, analiştii Tradeville sunt de părere că titlurile Biofarm Bucureşti (BIO) sunt supraevaluate în comparaţie cu perspectivele pe termen lung ale companiei şi au previzionat un preţ pentru aceste acţiuni de 0,163 lei, cu 14,5% mai scăzut decât cel din piaţă, de 0,191 lei/titlu.
"Comparaţia (luând în calcul indicatorul valorii contabile - n.red.) cu producătorii europeni de medicamente relevă că Antibiotice are în continuare potenţial de creştere, în timp ce potenţialul de apreciere al BIO este mai scăzut", se arată în raportul Tradeville.
Din punctul de vedere al multiplilor de profit, atât acţiunile Antibiotice, cât şi Biofarm par subevaluate în comparaţie cu alte acţiuni străine din sector. Po­trivit analizei Tradeville, media indicatorului PER (preţ raportat la profit pe ac­ţiune) la nivel european în sectorul far­ma­ este de 34, faţă de 10,5 în cazul Bio­farm sau 18,5 pentru Antibiotice Iaşi.

"În următorii ani, pe fondul fenomenului de îmbătrânire generalizată a populaţiei, cererea de medicamente des­­­tinate afecţiunilor cardiovasculare, sistemului nervos central sau afecţiunilor respiratorii va creşte. Drept urmare, considerăm că o parte din portofoliul investitorului pe termen lung ar trebui alocată acestui sector", spun analiştii Tradeville.
Riscul principal cu care se confruntă producătorii de medicamente la nivel local este durata foarte mare de încasare a creanţelor, care se situează între 250 şi 300 de zile, şi neplata la timp a facturilor din sistemul naţional de sănătate.
Companiile farmaceutice sunt afectate şi de introducerea unei noi taxe reprezentând 5-11% impusă de Guvern pe venituri, precum şi volatilitatea cursului de schimb din cauza fixării preţului la medicamente.