Ce trebuia să ştii la începutul anului ca să-ţi dublezi banii pe Bursă

Ziarul Financiar 03.11.2010

Cine a mizat la începutul anului pe companiile exportatoare şi pe energie sau utilităţi a obţinut în primele zece luni câştiguri semnificative. Puţini ar fi pariat însă pe firmele din sectorul imobiliar, care au fost printre performerele de pe RASDAQ.

Unul dintre semnalele începutului de an a fost statistica privind revenirea pe creştere a exporturilor (încă începând cu luna noiembrie 2009), însă puţini investitori s-ar fi încumetat să investească în acţiuni ale compani­ilor exportatoare, majoritatea din industrie, care raportau printre cele mai mari scăderi ale afacerilor pe anul trecut. Cei care au făcut-o, mizând pe faptul că economiile dezvoltate din Vest îşi vor reveni mai repede decât economia românească, au obţinut câştiguri semnificative.

Acţiunile producătorului de aeronave Aerostar (ARS) şi cele ale producătorului de îngrăşăminte Azomureş (AZO) s-au clasat pe podium în primele zece luni cu creşteri de peste 66%. Avansuri consistente au înregistrat şi acţiunile companiilor din industria metalurgică, precum Mechel Târgovişte (COS), Alro Slatina (ALR), şi cele ale producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP), toate raportând în prima jumătate a anului afaceri în creştere pe seama revenirii comenzilor la export.

Sectorul energetic, care ocupa un loc de frunte în recomandările brokerilor, a adus de asemenea câştiguri importante, printre performere numărându-se Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi Petrom (SNP). Şi sec­torul serviciilor petroliere, reprezentat de Dafora (DAFR), Armax-Gaz Mediaş (ARAX) sau Foraj Sonde Ernei (FOSP), a adus randamente consistente. Astfel, era de ajuns să asculţi de sfatul brokerului pentru a cumpăra cel puţin o acţiune din sectorul energetic şi ţi-ai fi asigurat câştiguri cel puţin pe o parte din portofoliu.

Unii brokeri recomandau la începutul anului şi acţiuni din sectorul financiar sau din industria alimentară, însă acestea s-au dovedit un măr otrăvit pentru investitori. Acţiunile băncilor locale au avut evoluţii negative din cauza provizioanelor mari care le-au mâncat din profituri şi a creditării îngheţate, trăgând în jos şi SIF-urile, în timp ce companiile din industria alimentară au suferit, cu unele excepţii, din cauza reducerii consumului, ca efect al măsurilor de austeritate luate de Guvern. Unele măsuri se întrevedeau încă de la începutul anului.

Dacă la începutul anului unii investitori ar fi putut fi tentaţi să cumpere acţiuni bancare sau SIF-uri, vrăjiţi de creşterile mari din 2009, cu siguranţă puţini ar fi investit în companii din sectorul construcţiilor, care erau pe lista neagră a majorităţii brokerilor şi analiştilor. O astfel de abordare ar fi ferit investitorii de pierderi de 40%, în cazul Comnord (COSC), sau 30% în cazul Teraplast (TRP).

Există însă şi aici excepţii, cum ar fi titlurile Cemacon Zalău (CEON) sau Prefab Bucureşti (PREH), care au fost propulsate de transferul pe Bursă, dar şi de rezultatele în creştere.
Cele mai mari câştiguri, 144% în cazul Socep (SOCP), respectiv 225% în cazul Electroargeş (ELGS), au venit ca urmare a unor tranzacţii mari care au dus la modificări semnificative în acţionariatul companiilor sau ca urmare a majorărilor de capital, în cazul Ropharma (IAFR - 245%) şi Generalcom (GECM - 129%), fiind greu de anticipat la începutul anului.
Companiile imobiliare de pe RASDAQ, precum Generalcom, Vidraru sau Metav au fost printre surprizele acestui an, cu creşteri de peste 100%, în ciuda situaţiei dificile a sectorului imobiliar. Cele trei companii, care închiriază spaţiile comerciale proprii, raportează în continuare marje ridicate de profit.