Isărescu:Dobânzile la depozite în valută sunt excesive;băncile probabil primesc rate mari la credite

Autor: Alexandra Chelu 04.11.2010

Băncile dau dobânzi excesive la depozitele în valută comparativ cu cele de pe plan internaţional, probabil pentru că se bat pentru clienţi şi unii dintre aceştia încă acceptă să plătească rate mari la credite, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează Mediafax.

"Ceea ce ne surprinde foarte tare este legat de depozitele în valută. Observăm că există rate de dobândă excesive faţă de ce este pe plan internaţional. Şi la facilităţi overnight dobânzile sunt de 2-3%. Sunt bănci care oferă 4-5% la depozitele în euro. Cred că sunt extrem de generoşi. Se bat petru clienţi, probabil că asta este o explicaţie. Şi probabil că faptul că încă au fost debitori care au acceptat credite cu dobânzi ridicate le-a facilitat acest lucru", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că oficialii BNR au transmis băncilor şi acţionarilor acestora, pe diverse căi, că sunt "îngrijoraţi".

"De un an, la toate întâlnirile cu acţionarii băncilor, în special cei străini, i-am întrebat de unde cred dânşii că băncile la care sunt acţionari vor putea să scoată venituri suficiente sau dobânzi suficient de înalte pentru a acoperi o asemenea generozitate în ceea ce priveşte depozitele bancare în valută. Care nu sunt deloc în concordanţă cu ceea ce există pe plan internaţional, unde abia dacă obţii 1% la orice depozit în valută. La noi sunt relativ ridicate", a continuat guvernatorul băncii centrale. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.