BCE şi Banca Angliei nu modifică dobânzile

Autor: Andreea Mioara Neferu 04.11.2010

Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei şi-au menţinut dobânzile de politică monetară în linie cu estimările economiştilor europeni. Astfel, BCE a decis să păstreze dobânda de referinţă la nivelul de 1% pentru a 19-a lună consecutivă, scrie presa străină.

Economiştii intervievaţi de Bloomberg au declarat că, având în vedere decizia Fed de a achiziţiona titluri emise de Trezorerie, moneda euro s-ar putea aprecia din nou, subminând revirimentul Europei şi forţând BCE să amâne retragerea măsurilor de stimulare economică, aşa cum instituţia de la Frankfurt îşi planificase.
"Este foarte greu să-ţi imaginezi că BCE va putea să se ţină de acest obiectiv având în vedere că relaxarea cantitativă venită din partea Fed îi complică misiunea, iar în acelaşi timp, economiile de la periferia Europei se deteriorează", a declarat Jacques Cailloux, economist-şef în cadrul Royal Bank of Scotland.

De asemenea, Comitetul de Politică Monetară al Băncii Angliei a votat pentru menţinerea dobânzii cheie la 0,5%, dar şi pentru continuarea programului de relaxare cantitativă în valoare de 200 mld. lire sterline. Anunţul acesta a impulsionat şi moneda britanică, astfel că lira sterlină s-a apreciat până la maximul ultimelor nouă luni în raport cu dolarul american.