România, vicecampioană a lumii la numărul de plăţi de taxe făcute de companii

Autor: Iulian Anghel 04.11.2010

România ocupă locul al doilea în lume după numărul de plăţi de taxe ce trebuie achitate anual de firme - 133 - pe primul loc situându-se Ucraina, cu 135 de plăţi de taxe, potrivit rapor­tului Doing Business 2011, realizat de Banca Mondială şi lansat ieri la Washington



Plata taxelor continuă să fie cea mai mare povară pentru mediul de afaceri din România. Ne aflăm pe locul 151 dintr-un număr de 183 de economii ale lumii (în lume sunt 191 de state recunoscute), după uşurinţa cu care o firmă se poate achita de obligaţiile faţă de stat. O afacere din România pierde 222 de ore pe an pentru cele 113 plăţi de taxe, iar rata totală de impozitare este de 44,9%. Spre comparaţie, în Suedia firmele plătesc taxe doar de două ori pe an, iar în Hong Kong, de trei ori. Potrivit documentului citat, România a pierdut un loc în ierarhia statelor unde este cel mai uşor să faci afaceri.

Potrivit Doing Business 2011, România ocupă locul 56 (55 în Doing Business 2010), într-un clasament care analizează situaţia a 183 de economii ale lumii. Astfel, la capitolul "Unde este cel mai uşor să faci afaceri" România se situează, în documentul citat, după Bulgaria (locul 51), Botswana (52), St. Lucia (53), Azerbaidjan (54). Cu toate acestea, România se prezintă mai bine decât alte ţări membre ale Uniunii Europene precum Cehia (locul 63) sau Polonia (locul 70). În raportul lansat ieri de Banca Mondială, România a urcat 10 poziţii (de pe locul 102 pe locul 92) în ceea ce priveşte ieşirile firmelor de pe piaţă (insolvenţa), însă situaţia nu este deloc bună. Firmele din România au nevoie de trei ani şi patru luni şi 11% din valoarea activelor pentru a se închide. Rata totală de recuperare pentru investitori este de doar 25,7%.

Cu toate acestea, la protecţia investiţiilor, România este pe locul 44. De asemenea, România a urcat nouă poziţii (de pe locul 93 pe locul 84) în ceea ce priveşte eliberarea autori­zaţiilor de construcţii. Ceea ce a tras România în jos, în clasament, a fost impozitul minim (între timp eliminat), relevă raportul în baza datelor culese în vară. De altfel, Banca Mondială admite că volumul mare de informaţii nu-i permite să aibă o situaţie la zi, or, impozitul minim, eliminat în octombrie, este principalul motiv al căderii României cu un loc în ierarhie. În privinţa uşurinţei de a începe o afacere, România ocupă locul 44 între cele 183 de economii analizate de economiştii Băncii Mondiale. Procesul demarării unei afaceri în România durează 10 zile, având un cost de 2,6% din venitul per capita (8,5, în ţările Europei de Est şi 5,3 în ţările OECD) şi un capital minim de 0,9% din venitul per capita.

Potrivit documentului citat, companiile din România obţin credite mai uşor decât în alte ţări şi, din acest punct de vedere, România ocupă locul al 15-lea între cele 183 de economii analizate de Banca Mondială, aceasta fiind şi cea mai bună clasare a Bucureştiului pe criteriile analizate. După uşurinţa comerţului transfrontalier, România ocupă, de asemenea, o poziţie bună - 47. Companiile din România reuşesc să impună condiţiile contractuale cu mai multă uşurinţă - locul 54 în lume. În privinţa înregistrării proprie­tăţilor, România este pe locul 92 între ţările analizate. Clasamentul Doing Business 2011 susţine că cele mai bune ţări pentru a face business sunt Singapore, Hong Kong, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Statele Unite, Danemarca, Canada, Norvegia, Irlanda şi Australia.