"Săptămâna de Iad" s-a încheiat cu dezbinarea bancherilor centrali

Autor: Radu Racu 05.11.2010

Vineri s-a încheiat ceea ce Danske Bank a numit "săptămâna de iad", cea mai aglomerată perioadă pentru guvernatorii băncilor centrale, de la declanşarea crizei globale, cu Banca Japoniei detaliindu-şi planurile de stimulare a economiei la circa 33 de ore după ce Rezerva Federală americană a bulversat statele emergente anunţând încă un plan de susţinere în valoare de 600 de miliarde de dolari.

Băncile centrale din Australia şi India au majorat dobânzile de referinţă de frica inflaţiei, în timp ce Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei rămân în expectativă pentru a lăsa măsurile fiscale să-şi facă efectul, scrie Bloomberg. La Bucureşti, BNR a lăsat neschimbată dobânda la 6,25% pe an şi rezervele minime pe care băncile trebuie să le constituie, aşa cum anticipau la unison analiştii.

Săptămâna se încheie cu criticile analiştilor la adresa programului american de stimulare a economie. Banca centrală americană (Fed) a anunţat că va lansa un program de achiziţii de titluri guvernamentale în valoare de 600 mld. dolari, în încercarea de a revigora cea mai mare economie din lume. Această decizie neconvenţională s-a resimţit imediat în cursul dolarului, care s-a depreciat şi a atins minimul ultimelor nouă luni şi jumătate faţă de euro, tranzacţionându-se la o valoare de 1,4217 dolari/euro.

Lideri ai marilor economii emergente din America Latină şi Asia au criticat joi decizia Fed, care ameninţă să ducă la aprecierea propriilor monede în raport cu dolarul. Măsura adoptată de SUA face puţin probabilă o înţelegere pentru reducerea dezechilibrelor economice în rândul liderilor statelor G20 la reuniunea următoare, de la Seul.

Nemulţumiri la adresa măsurii Fed au fost exprimate şi de ţările dezvoltate. Ministrul Economiei din Germania, Rainer Bruederle, a declarat că este îngrijorat că SUA încearcă să stimuleze creşterea economică prin injectarea de lichidităţi.

Ministrul a adăugat că există adevăr în acuzaţia că Statele Unite influenţează cursul dolarului prin politica monetară şi s-a declarat îngrijorat referitor la creşterea gradului de protecţionism, sub diferite forme, în întreaga lume.

Poziţiile băncilor centrale au devenit mai "înrădăcinate", spune Andrew Milligan, analist la un fond de investiţii din Edinburgh. "Se prea poate ca anumite bănci centrale să facă greşeli iar anul viitor să fie marcat de astfel de situaţii", notează analistul.

Agitaţia de săptămâna aceast contrastează puternic cu activitatea din luna octombrie 2008 când marile bănci centrale ale lumii şi-au unit forţele într-un efort fără precedent pentru reducerea dobânzilor de referinţă, după căderea Lehman Brothers, notează agenţia Bloomberg. Pe măsură ce revenirea economiilor de pe urma crizei globale pare neechilibrată, preşedintele Fed, Ben Bernanke şi omologii săi se concentrează pe nevoile individuale ale economiilor pe care le reprezintă.