Şeful dezvoltatorului imobiliar GTC: Oamenii vin la mall, dar nu cumpără. Dacă nu găsim o soluţie ca oamenii să înceapă să cumpere, piaţa se prăbuşeşte

Autor: Cuncea Elena Cristina 07.11.2010

Shimon Galon, şeful dezvoltatorului imobiliar GTC România, spune că piaţa de retail se va prăbuşi dacă Guvernul nu va lua măsuri prin care populaţia să înceapă să cumpere din nou, considerând că dezvoltatorii şi retailerii au făcut deja tot ce au avut la îndemână să atragă clienţi.

"Anul trecut lucrurile stăteau pe loc, anul acesta a început bine, dar după măsurile adoptate de Guvern, în ultimele luni au dispărut cumpărătorii. Unii nu mai au bani, iar cei care au bani îi bagă mai adânc în buzunar. Schimbarea nu poate veni decât din partea Guvernului. Niciun investitor particular nu poate să pună piaţa în mişcare. Tot ce a fost în mâna investitorilor s-a făcut: dezvoltatorii au oferit chirii mai mici, retailerii au dat reduceri", a declarat Shimon Galon, directorul general executiv al GTC (Globe Trade Center), unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de pe piaţa locală.

El a afirmat că hotărârea Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24% peste noapte este o măsură fără nicio bază economică, adăugând că acţiunile Exectivului nu răspund situaţiei economice.

"Guvernanţii nu trebuie să se bată între ei, dacă nu există o conducere care să arate investitorilor direcţia, aceştia nu ştiu încotro să meargă. Din acest motiv investitorii nu vin, ori dau faliment, iar cei care au bani îi ţin în buzunar. Este nevoie ca oamenii care conduc ţara să ne spună direcţia şi acest lucru se poate face prin taxe, prin impozite", a spus Galon.

Piaţa de retail este astfel cel mai afectată având în vedere reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi creşterea TVA. "Pe piaţa de retail, problema este simplă. Oamenii nu vor să cumpere, iar retailerii nu vând. În ultimele două luni jucătorii mari şi importanţi au ajuns la concluzia că piaţa nu poate merge mai jos şi au început să semneze contracte de închiriere, este o uşoară mişcare pe piaţă. Nu vedem încă oameni care pleacă cu sacoşele pline de la mall. Numărul vizitatorilor a crescut, oamenii vin la mall, dar nu cumpără. Nu pot să spun că nu am retaileri sau vizitatori, dar dacă nu găsim o soluţie ca oamenii să înceapă să cumpere, piaţa se prăbuşeşte", a spus Galon.

GTC deţine trei malluri sub brandul Galleria, la Suceava, Piatra-Neamţ şi Buzău, care, potrivit lui Galon, nu au pierdut chiriaşi de la deschidere.

Compania va mai dezvolta la Arad încă un proiect închiriat în proporţie de peste 53%. Printre chiriaşi se numără Cora, H&M, Pure Fitness, Takko, Reserved, Leonardo, House of Art, Tina R, Fox, Centrofarm.

GTC a desemnat recent compania israeliană Denya Cebus contractor general al construcţiei, iar mallul va fi gata în a doua parte a anului viitor.

Lucrurile stau mai bine pe piaţa birourilor în opinia lui Galon, care afirmă că cererea în Bucureşti se menţine la cote ridicate, dar pentru proiecte în locaţii bune.

"Marea problemă pe piaţa de birouri este că în perioada bună au apărut mulţi oameni care au încercat să câştige uşor, au cumpărat orice bucată de teren şi au făcut proiecte de care nu are nimeni nevoie. Locaţia acestora nu este bună şi nu vor găsi chiriaşi pentru că lumea nu va veni să lucreze în aceste clădiri. Astfel se explică procentul mare de spaţii libere, care însă nu arată nivelul real al cererii. Dacă proiectele sunt în locaţii atractive, acestea sunt căutate de companii", a precizat Galon.

Pe segmentul de birouri, GTC a construit imobilele Europe House şi America House, ambele vândute.

Compania mai deţine complexul City Gate, din Piaţa Presei, închiriat în proporţie de peste 90%, restul spaţiilor fiind în negociere, astfel că Galon estimează că până la sfârşitul anului cele două imobile ale complexului vor fi închiriate integral. Proiectul generează peste 12 milioane de euro chirii anuale.

Dezvoltatorul mai deţine în Bucureşti o serie de terenuri pentru proiecte rezidenţiale totalizând circa 4.000 de locuinţe. Aproximativ 1.000 de locuinţe au fost construite în complexul Rose Garden din zona Obor, din care 680 au fost vândute deja.

GTC mai deţine un complex rezidenţial, în nordul Bucureştiului, Felicity, cu 1.200 de apartamente. Prima fază de 100 de locuinţe a fost finalizată, iar 40 de familii s-au mutat deja în complex.

Faza a doua, totalizând 212 apartamente, va fi livrată în martie 2012, compania desemnând un nou contractor, firma Bog'Art, pentru terminarea construcţiei, după ce fostul constructor, compania Ozer, a intrat în faliment.

"Motivul pentru care continuăm investiţia este că am cheltuit foarte mulţi bani în prima fază când am construit întreaga infrastructură. În plus, o clădire neterminată nu are nicio valoare. Credem că piaţa din Bucureşti, unde locuiesc 2,5 milioane de oameni, are nevoie de 15.000-18.000 de locuinţe noi anual. În prezent nu găseşti 1.000 de apartamente de vânzare în Bucureşti. Vrem să fim cu prăvălia pregătită pentru momentul în care oamenii vor veni să cumpere din nou. Nu am niciun dubiu că piaţa de apartamente îşi va reveni, nu acolo unde era înainte de criză pentru că era bolnavă, dar nici nu va rămâne ca acum - moartă", a continuat Galon.

Un alt proiect al GTC este Garden of Eden, pentru care compania are deja autorizaţia de construire, însă lucrările vor începe doar după ce piaţa îşi va reveni.

"Vom construi ce cere piaţa. Noi reacţionăm la ceea ce indică Guvernul şi la cerere. Atât timp cât avem TVA de 5% la locuinţe ieftine şi programul «Prima Casă» construim locuinţe de 60.000-80.000 de euro", a conchis Galon.

Asociere cu George Copos

Shimon Galon a arătat că în câteva luni vrea să înceapă construcţia unui alt proiect de birouri, cel mai probabil în parteneriat cu omul de afaceri George Copos, care deţine un teren de 3.500 de metri pătraţi tot în zona Pieţei Presei Libere.

"Suntem în negocieri avansate cu domnul Copos. Vrem să dezvoltăm imobilul în joint-venture. Intenţia este să începem proiectul în câteva luni şi să predăm spaţiul în 2012".