Statul combate munca la negru prin cutii poştale pentru sesizări anonime

Ziarul Financiar 07.11.2010

Guvernul va începe combaterea muncii la negru prin amplasarea în inspectoratele de muncă a unor cutii poştale în care "persoanele interesate" să depună informaţii fără să îşi decline identitatea, prin obligarea angajatorilor de a încheia contracte individuale şi prin creşterea numărului de firme controlate.

Planul de acţiuni a fost inclus într-un document aplicabil pentru perioada 2010-2012, aprobat recent de Guvern, care va avea un buget de 1,4 milioane de lei (330.000 de euro). Astfel, pe lângă acele cutii poştale vor exista şi controale de fond şi controale tip "campanii" în sectoarele de activitate cu incidenţă mare în utilizarea muncii nedeclarate, precum şi controale încrucişate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii "de linie" şi "cu practici noi de control" şi controale interjudeţene.

"Inspecţia Muncii are intenţia de a încheia un protocol de cooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectiv informarea reciprocă cu privire la cazurile de muncă nedeclarată", se arată în document.

Guvernul consideră că eficienţa activităţii de control desfăşurate în vederea identificării angajatorilor care folosesc munca nedeclarată trebuie să se reflecte în creşterea numărului de contracte individuale de muncă înregistrate şi, implicit, în creşterea contribuţiilor la sistemele de asigurare socială.

Cauzele identificate ca generatoare de situaţii de muncă nedeclarată sunt, printre altele, nivelul ridicat atât al impozitelor, cât şi al contribuţiilor, mentalitatea unor angajatori care vizează prin toate mijloacele posibila maximizare a profiturilor, precum şi mentalitatea angajaţilor care caută să îşi suplimenteze veniturile, aflate de cele mai multe ori la limita subzistenţei, legislaţia deficitară în ceea ce priveşte încadrarea în muncă a unor categorii specifice (ca în cazul zilierilor folosiţi cu precădere în activităţi agricole şi sezoniere).