Cum se pregătesc dealerii de anvelope să echipeze pentru iarnă 3,5 milioane de maşini

Autor: Bogdan Alecu 07.11.2010

În cazul în care ar fi adoptată ordonanţa de urgenţă, magazinele de anvelope ar putea vinde în următoarea lună 14 milioane de cauciucuri pentru autoturisme în valoare totală de 1,4 mld. euro.

Echiparea unui autoturism cu anvelope de de iarnă costă între 700 şi 6.000 de lei, potrivit unei analize realizate de ZF, luând în calcul toate segmentele de maşini, de la clasa mini la SUV-uri şi limuzine de lux.

Astfel, cineva care deţine un model Dacia 1310 ar cheltui între 700 şi 830 de lei pentru a achiziţiona un set de anvelope noi, în condiţiile în care în multe dintre cazuri valoarea maşinii per ansambul nu ajunge la 1.000 de lei. În acelaşi timp, un proprietar de Logan ar cheltui între 1.000 şi 1.400 de lei, iar unul care şi-a achiziţionat un SUV Duster ar investi în echipare până la 2.800 de lei. Oficialii importatorilor deja iau în calcul o creştere a cererii pe fondul unei astfel de ordonanţe, care ar duce la o creştere nu numai a vânzărilor de anvelope, ci şi la o apreciere a service-urilor şi vulcanizărilor.

"Vânzările de anvelope de iarnă ar înregistra automat o creştere dacă ar trece o astfel de ordonanţă de urgenţă. Dar, pe de altă parte este puţin probabil ca toţi cei care deţin un automobil şi nu au şi un set de roţi de iarnă ar achiziţiona acum şi astfel de anvelope", a spus Alina Mihăescu, director de marketing GoodYear România.

Centrele care vând anvelope noi au început să crească preţurile, iar depozitele de cauciucuri secondhand se aşteaptă la dublarea vânzărilor, ca efect al anunţului privind obligativitatea echipării maşinii cu anvelope de iarnă, potrivit unei analize Mediafax. Reprezentanţii firmelor care vând anvelope spun că măsura va avea ca efecte principale creşterea preţurilor la produsele noi şi dublarea vânzărilor în cazul celor second-hand. Reprezentanţii magazinelor care au doar anvelope noi afirmă că până şi clienţi "tradiţionali" se orientează către achiziţia de articole second-hand.

În timp ce clienţii se pot confrunta cu o creştere a preţurilor la anvelope, în condiţiile în care preţul cauciucului natural s-a apreciat cu 20% pe fondul inundaţiilor din Asia de Sud-Est, principalul producător, dealerii şi magazinele specializate ar putea avea probleme cu stocurile, în condiţiile în care pe fondul crizei nu se estima o creştere a cererii pentru anvelope de iarnă.

"Importatorii comandă anvelopele de iarnă cu aproape şase luni înainte ca acestea să ajungă pe piaţă. Astfel, comenzile pentru sezonul acesta s-au realizat astă-vară, iar stocurile sunt la un nivel minim, deoarece pe fondul situaţiei economice, nimeni nu estima vânzări mai mari ca anul trecut", a spus Florin Ion, proprietarul Ion Service, dealer de anvelope şi unitate de montare şi vulcanizare a acestora.

Potrivit unui agent de vânzări din cadrul unui dealer auto din Capitală, pe stoc se găsesc acum anvelope numai din segmentul de preţ mediu şi mare, dar chiar şi aşa, stocurile sunt mici. Având în vedere declinul vânzărilor de maşini, dar şi situaţia economică actuală, nimeni nu se aştepta la vânzări mai mari ca anul trecut de anvelope de iarnă.

"Sunt şanse mici ca o astfel de ordonanţă să intre în vigoare deoarece pur şi simplu nu toţi care deţin un autoturism îşi permit în momentul de faţă să achiziţioneze un set de roţi de iarnă. Cel mai probabil aceasta va intra în vigoare sub o formă modificată, ce va include obligativitatea echipamentelor de iarnă precum lanţuri", a spus Ion.

Potrivit unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Transporturilor, şoferii de autoturisme şi camioane vor fi obligaţi să utilizeze anvelopele de iarnă în perioada 1 noiembrie-31 martie, în caz contrar urmând să plătească amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 de lei şi să achite daunele aduse elementelor care compun drumul dacă nu au asigurare.

Guvernul va aproba, în maximum două săptămâni, ordonanţa de urgenţă privind obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă în perioada 1 noiembrie-31 martie, a declarat vineri ministrul transporturilor şi infrastructurii Anca Boagiu, citată de Mediafax.