Şoc în Bulgaria: Un complot de asasinare a premierului finanţat cu 400.000 de euro a fost dejucat de serviciile de informaţii

Autor: Radu Racu 08.11.2010

Serviciile bulgare de informaţii au dejucat un complot de asasinare a premierului Boyko Borisov, scrie publicaţia Novinite, citând informaţii publicate de cotidianul local "24 Chassa".

Conform informaţiilor publicate de ziarul bulgar, în urmă cu patru luni, servicii de informaţii străine au surprins o întâlnire între mai mulţi cetăţeni bulgari cunoscuţi public, la hotelul de cinci stele King George Palace din Atena, în care s-a discutat cum să fie "eliminat" premierul şi, odată cu el, poliţia împotriva terorismului din Bulgaria. Conform aceleiaşi surse, participanţii la această întâlnire au sosit la bordul unor iahturi, însoţiţi de numeroase gărzi de corp. Complotul de asasinare a fost surprins şi în câteva convorbiri telefonice interceptate de serviciile de informaţii bulgare în urmă cu zece zile, precizează sursa.

Ministerul Afacerilor Interne a refuzat să facă orice comentarii, iar Serviciile Naţionale de Securitate au refuzat să răspundă la o întrebare cu privire la sporirea măsurilor de securitate destinate protecţiei premierului.

Aceasta este cea de-a treia tentativă de asasinare a premierului Borisov, scrie Novinite.

Chiar oficialul bulgar a amintit recent de una din tentative, descoperită după interceptarea unei convorbiri telefonice dintre Milano şi Amsterdam. Conform serviciilor de informaţii, complotul ar fi avut loc în urmă cu cinci ani, când Borisov ocupa funcţia de secretar în ministerul de Interne, iar autorul complotului ar fi fost cunoscutul mafiot Constantin Dimitrov, acum decedat. "O să-l dărâmăm pe pompierul ăsta penibil apoi o să-l omorâm", ar fi spus Dimitrov în convorbirea telefonică pe care a avut-o cu un alt lider mafiot, Ivan Todorov, poreclit Doctorul.

În jurul aceleiaşi perioade, autorităţile sârbe au dejucat un complot de asasinare a premierului bulgar, în urma arestării la Sofia a traficantului de droguri Sreten Josic, condmanat între timp la Belgrad la 15 ani de închisoare.