iFond Gold, un pariu pe Roşia Montană

Autor: Adrian Cojocar 09.11.2010

Firma de brokeraj Intercapital Invest, condusă de Răzvan Paşol, derulează în prezent o ofertă publică iniţială prin care vrea să atragă între 2 şi 10 mil. lei într-un fond denumit iFond Gold care să dea posibilitatea investitorilor de la Bursă de a investi în marile proiecte aurifere ale României, respectiv Roşia Montană şi Certej, ambele situate în Munţii Apuseni.

Circa 60% din banii atraşi în ofertă vor fi plasaţi iniţial în acţiuni ale companiilor care dezvoltă cele două proiecte, respectiv Gabriel Resourses (40%) şi European Goldfield (20%).

"Aurul este un activ foarte bun pentru diversificarea unui portofoliu pentru că preţul acestuia a urcat foarte mult în ultimii ani şi companiile din sector vor fi căutate indiferent dacă preţul aurului va fi de 1.200 de dolari sau va urca la 1.500 de dolari. Noi nu facem aprecieri asupra şanselor de realizare a proiectului Roşia Montană sau ce tehnologii ar trebui folosite în procesul de extracţie. Nu este rolul nostru. Noi am dorit ca în cazul în care proiectul se realizează, şi el are o probabilitate de realizare, să le dăm acces investitorilor români la acesta", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Zăcămintele din zona Roşia Montană, al căror proiect este deţinut în proporţie de 80% de Gabriel Resourses, sunt estimate la 11,1 mil. de uncii de aur şi 57,6 mil. uncii de argint şi sunt evaluate la preţurile din prezent la 15,6 mld. dolari. În cazul demarării proiectului, Gabriel Resourses ar obţine un profit de 4,6 mld. dolari pe o perioadă de 14 ani la cotaţiile actuale ale aurului şi argintului, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor furnizate de companie pe site-ul propriu.

Canadienii nu pot exploata însă zăcământul din cauză că nu au toate avizele de mediu din partea Ministerului Mediului. Ei au declanşat o campanie mediatică puternică în ultimul an pentru promovarea proiectului. Organizaţiile ecologiste se opun însă exploatării miniere din cauza utilizării cianurilor în procesul de extracţie a aurului.

Compania canadiană Gabriel Resourses este listată pe bursa din Toronto şi acţiunile acesteia s-au apreciat în ultimul an de trei ori, iar capitalizarea a ajuns la 2,4 mld. dolari. Deşi se bazează doar pe realizarea proiectelor de exploatare româneşti, Roşia Montană şi Bucium, firma canadiană a reuşit să atragă în acţionariat nume grele, precum Newmount Mining, care este cel mai important producător de aur la nivel mondial, cu 15% din acţiuni, şi fondul Paulson &Co, cu 18% din capital, fond deţinut de John Paulson, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de fonduri din lume.

Restul de 40% din activele fondului iFond Gold vor fi reprezentate tot de companii de exploatare auriferă aflate în stadii preliminare de obţinere a avizelor pentru derularea unor astfel de proiecte în America de Sud, America de Nord, Australia şi alte ţări din Europa.

"Am o părere bună despre investiţiile în acest sector pentru că preţul aurului bate record după record şi şeful Băncii Mondiale a spus recent că ar trebui să se revină la sistemul monetar care să aibă în centru aurul prin ancorarea valutelor la aur. Iniţiativa este lăudabilă şi dă dovadă de creativitate pe o piaţă aflată în derivă. Totuşi, deocamdată aş privi cu oarecare circumspecţie investiţiile în companii care se bazează pe doar două proiecte asupra cărora planează incertitudini privind realizarea lor şi perioada de derulare", spune Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.
Ca şi în cazul fondului listat recent de Intercapital, iFond Financial, firma de brokeraj s-a angajat să subscrie acţiuni la fond pentru ca acesta să poată fi listat, indiferent de nivelul subscrierilor investitorilor. Oferta a început ieri şi se încheie pe 29 noiembrie.