Compa Sibiu a avut exporturi de 61 mil. euro în nouă luni

Autor: Andrei Chirileasa 09.11.2010

Profitul net al Compa Sibiu (CMP) a urcat în primele nouă luni la 6,24 mil. lei (circa 1,5 mil. euro), de la un nivel de 0,42 mil. lei (0,1 mil. euro) în perioada similară a lui 2009, pe fondul creşterii puternice a afacerilor, care au fost revigorate de cererea ridicată la export.

"Prin creşterea volumului comenzilor de la principalii parteneri şi în special de la Bosch şi Delphi, cifra de afaceri a crescut cu 69,5% pe primele 9 luni ale anului 2010 faţă de perioada similară a anului 2009", se arată în raportul trimestrial al Compa.

Reprezentanţii companiei mai precizează că producţia a crescut pe toate segmentele de activitate, iar exporturile s-au ridicat la 87,7% din cifra de afaceri, adică la circa 61 mil. euro, faţă de o pondere de 72,7% în primele nouă luni din 2009 (35 mil. euro).

Compa produce elemente de direcţie, echipamente de suspensie şi de fronare, dar şi injectoare sau turbocompresoare pentru motoare de autovehicule, având contracte cu mari producători internaţionali de componente auto, precum Bosch şi Delphi. Produsele Compa ajung în echiparea unei game variate de automobile, de la Volkswagen până la BMW şi Porsche, conform informaţiilor de pe pagina proprie de internet.

A angajat 370 de salariaţi pentru a face faţă comenzilor

Compa a înregistrat una dintre cele mai puternice reveniri dintre companiile listate pe Bursă, afacerile din primele nouă luni depăşind cifra de afaceri pe tot anul trecut. La finalul anului, compania ar putea raporta cele mai mari afaceri de la înfiinţare, dacă evoluţia din primele nouă luni se menţine şi în ultimul trimestru.

"Creşterea accentuată a cifrei de afaceri din această perioadă a impus angajarea în primele 9 luni ale anului 2010 a unui număr însemnat de personal, astfel încât numărul salariaţilor existenţi la 30 septembrie, de 1.798 persoane, a crescut cu 374 persoane faţă de începutul anului 2010", se mai arată în raportul Compa. Societatea din Sibiu, care este controlată de salariaţi prin intermediul PAS (cu o participaţie de 54%), a reuşit să-şi reducă datoriile pe termen lung cu circa 10% faţă de anul trecut, la 110 mil. lei, prin rambursarea unor credite bancare. Reevaluarea datoriilor în valută pe termen lung a muşcat semnificativ din profiturile companiei în ultimii doi ani. Datoriile pe termen scurt au crescut cu circa 30%, până la 92 mil. lei, în special datorită creşterii obligaţiilor faţă de furnizori ca urmare a creşterii afacerilor.

Rezultatele au adus acţiunile în atenţia investitorilor

Acţiunile Compa au câştigat ieri circa 3,7% pe Bursă, după anunţarea rezultatelor, tranzacţionându-se la preţul de 0,44 lei. De la începutul anului, titlurile au crescut cu peste 50% fiind printre cele mai profitabile de pe Bursă.

"Pe baza rezultatelor de la 9 luni indicatorul P/E (PER sau preţ raportat la profit pe acţiune - n. red.) scade către un nivel foarte bun (15), iar ceilalţi indicatori care erau deja atractivi şi înainte sunt îmbunătăţiţi către niveluri excelente (P/S de 0,26 - preţ raportat la vânzările pe acţiune). Remarcăm şi dinamica profitului şi a cifrei de afaceri care au depăşit anul 2007, respectiv 2008", spune Andrei Petrescu, analist la firma de brokeraj Prime Transaction.

El crede că există potenţial ca afacerile companiei să crească în continuare, deşi nu în acelaşi ritm ca în 2010, deoarece revenirea economiei este abia la început, fiind un moment bun pentru investiţii în acţiuni ciclice.

Acţiunile companiilor exportatoare se numără printre cele mai căutate de către investitori, în condiţiile în care exporturile au atins niveluri record în ultimele luni.

"În acest moment producţia industrială şi exporturile reprezintă motoare ale creşterii economice, în timp ce consumul rămâne încă în teritoriu negativ din cauza pesimismului consumatorilor şi a scăderii veniturilor. Devalorizarea leului a dat o gură de oxigen exportatorilor, iar dintre aceştia, exportatorii care au o pondere cât mai mare a cheltuielilor în lei fiind cei mai avantajaţi, în timp ce exportatorii cu datorii în euro au putut avea unele probleme de cashflow în cazul deprecierilor bruşte ale monedei naţionale", a explicat Petrescu.