Platina, metalul preţios care nu străluceşte

Autor: Cristina Rosca 09.11.2010

În ultimul an cererea pentru metale preţioase a fost în continuă creştere. Pentru platină însă această perioadă nu a fost însă la fel de bună, ba mai mult, metalul a avut cea mai slabă evoluţie de după 2006, scrie Bloomberg.

Combinaţia dintre producţie neîntreruptă în Africa de Sud şi un al treilea an de cerere în stagnare a limitat avansul preţului pentru platină la 20% în acest an, cu 24% sub performanţa record din 2008. Prin comparaţie, paladiul s-a apreciat cu 68%, argintul cu 58%, iar aurul cu 27 de procente.

Investitorii îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către metale preţioase în condiţiile în care Fed injectează încă 600 de miliarde de dolari în sistemul financiar şi cumpără mai multe titluri de datorie pentru a ajuta economia americană.

Platina nu are însă de câştigat de pe urma acestei situaţii la fel de mult ca "surorile" sale, deoarece oferta depăşeşte în continuare cererea pentru al treilea an consecutiv, potrivit informaţiilor oferite de GFMS, o companie de cercetare din Londra.

"Platina este cel mai slab performer", spune Brian Hicks, de la US Global Investors din San Antonio. "Platina poate fi utilizată în industrie, la fel ca paladiul, însă piaţa paladiului este mai restrânsă. De asemenea, platina nu este genul de metal care să atragă fluxuri continue de fonduri, precum aurul şi argintul, în această perioadă marcată de incertitudine."

Hicks a vândut platină şi a cumpărat aur în trimestrul trei. "Ne-am decis că am prefera să deţinem mai multe active în aur decât în platină deoarece ne temem de o încetinire a ritmului de creştere al economiei", a spus el.

Speculaţiile tot mai numeroase potrivit cărora măsurile de stimulare economică vor alimenta inflaţia, apărute într-un moment în care economia mondială îşi revine după cea mai profundă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, au împins investitorii să opteze pentru metale preţioase. Astfel, aceştia au cumpărat 16.406 tone de aur, argint, platină şi paladiu în acest an, potrivit Bloomberg. Din totalul de 25.030 de tone extrase în acest an, investitorii au luat 65%, lăsând mai puţină materie primă decât de obicei bijutierilor, producătorilor de sticlă şi producătorilor auto.

Preţul pentru platina cu livrare imediată a scăzut cu 11 dolari, respectiv 0,6%, până la 1.757,5 dolari uncia. Preţul aurului s-a depreciat cu 0,2% la începutul săptămânii după ce atinsese un nivel maxim record de 1.398,6 dolari uncia. Argintul a pierdut şi el 0,4%, până la 26,6488 dolari uncia. Singurul care a înregistrat o evoluţie pozitivă a fost paladiul, cu un avans de 0,6%, până la 690,75 dolari.

Evoluţia metalelor preţioase din acest an a fost mai bună decât cea a acţiunilor companiilor şi a obligaţiunilor, deoarece investitorii au căutat astfel să se pună la adăpost de posibile probleme economice şi financiare.