Şeful BCR: Băncile plătesc dobânzi mari la depozitele în euro pentru că au nevoie de finanţare

Autor: Razvan Voican 09.11.2010

Fie că este vorba despre bănci cu capital elen afectate de situaţia dificilă din Grecia sau de bănci cu capital majoritar local, ofertele de dobânzi de 4% pe an la depozitele în euro sunt numeroase, spre surprinderea guvernatorului BNR.



Foarte puţine bănci - dacă o fi vreuna - îşi pot asigura necesarul de resurse în euro de pe piaţa locală şi de aici competiţia dobânzilor la depozitele în valută, afirmă Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.

"La depozitele în euro dobânzile sunt ridicate pentru că cerinţele de finanţare nu pot fi acoperite local. Pentru a-şi asigura necesarul, băncile trebuie să se împrumute şi de la băncile-mamă, suportând costul riscului de ţară." În 2009 BCR a contractat de la Erste un împrumut subordonat de 120 mil. euro cu o rată a dobânzii formată din EURIBOR la 6 luni plus 4,2%, scadent în 2016.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a declarat săptămâna trecută "foarte surprins" de ratele de dobândă "excesive" pe care le oferă băncile locale la depozitele în valută, remarcând că sunt bănci care plătesc 4 - 5% pe an, în timp ce în zona euro "abia dacă obţii 1% la orice depozit în valută".

Implicit, băncile care plătesc 4% pe an la un depozit în euro au dificultăţi în a concura cu oferte atractive la dobânzile la credite.

În pofida discuţiilor privind riscul de ţară, în general băncile mari au linii de credit de la băncile-mamă cu marje mai mici de 2% peste EURIBOR.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, are în derulare o promoţie în care oferă 3,25% pe an la depozitele în euro pe şase luni, respectiv 3% la cele în dolari americani. Pentru depozitele deschise prin internet banking sau phone banking dobânda urcă la 3,5% pe an.

Tocmai când şeful BNR se mira de dobânzile mari la valută, susţinând că ar trebui reduse cu 1 - 2 puncte procentuale, britancii de la RBS au majorat cu jumătate de punct procentual dobânzile la depozitele în euro pe şase şi douăsprezece luni, ridicându-le la 3% pe an - nivel practicat şi la depunerile pe trei luni.

De departe cele mai generoase oferte sunt la Bank of Cyprus, care plăteşte 4,25% pe an pentru a atrage depozite în euro pe trei luni, şi la ATE Bank, care are un tip de depozit pentru care oferă 4,25% pe an la scadenţe de două, cinci, şapte şi zece luni.

În cazul Băncii Carpatica, lipsită de susţinerea unei bănci-mamă străine care să-i acorde finanţare, practicarea unor dobânzi mai mari la valută este explicabilă, astfel că depozitele la trei luni în euro sunt remunerate cu 4% pe an. Tot atât plătesc însă şi portughezii de la Millennium, chiar dacă au în spate cea mai mare bancă din Portugalia. Adaugă încă 0,25 puncte procentuale în cazul depozitelor deschise prin internet banking pentru promovarea acestui canal de vânzare.

Dobânzi de 4% la euro plătesc pentru depozite cu scadenţe speciale apropiate de termenul de trei luni şi Alpha Bank şi Banca Transilvania.

Printre băncile cele mai generoase cu dobânzile la euro se numără şi banca italiană Intesa Sanpaolo, care oferă o marjă de trei puncte procentuale peste EURIBOR la o lună, ceea ce înseamnă în prezent 3,85% pe an. Banca plăteşte această dobândă ridicată deşi are ca acţionar majoritar unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Italia. Această situaţie sugerează că unele instituţii de credit locale sunt lăsate de băncile-mamă să se descurce într-o măsură mai mare pe cont propriu cu atragerea necesarului de finanţare în euro.

O situaţie particulară au băncile greceşti, în condiţiile în care Grecia a resimţit anul acesta o criză economică şi financiară puternică, iar subsidiarele locale au fost nevoite să plătească dobânzi mari mari pentru a-şi păstra clienţii şi a atrage şi resurse suplimentare.

La depozitele în lei se vede competiţia pentru clienţii buni

Toate băncile se luptă să atragă cei mai buni clienţi, iar într-o perioadă de criză aceştia sunt clienţii cu depozite, pentru că pe lângă depozit pot fi vândute şi alte produse, de la servicii ataşate contului curent până la asigurări, spune Dominic Bruynseels, CEO al BCR. "Dacă în cazul depozitelor în euro nivelurile mai ridicate ale dobânzilor reprezintă efectul unei probleme de finanţare, la lei este vorba despre competiţia pentru clienţi."

Presiunea pe piaţa dobânzilor la lei s-a domolit în ultimele luni, odată ce tensiunile resimţite dinspre Grecia s-au temperat, iar băncile locale au operat chiar uşoare reduceri ale dobânzilor bonificate la depozitele în moneda naţională.

Una dintre cele mai agresive oferte de la Emporiki într-o promoţie în cadrul căreia banca oferă 8,2% pe an la a doua reînnoire a unui depozit la termen de trei luni. Portughezii de la Millennium se află şi în topul celor mai mari dobânzi la depozite cu 8% la cele pe trei luni, plus 0,25% pentru cele constituite pe internet.

În general nivelul de 8% reprezintă cea mai ridicată bonificaţie în această perioadă. Şi BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, are o promoţie tot cu 8% pentru clienţii care îşi încasează salariul sau pensia în cont curent.

Tot băncile greceşti şi Banca Carpatica oferă printre cele mai mari dobânzi la depozitele standard, majoritatea instituţiilor de credit considerând că nu este necesar să ridice dobânzile pe termen scurt pe măsura prognozei de inflaţie a BNR de 8,2% la sfârşitul acestui an.

Bruynseels afirmă că BCR menţine focusul pe atragerea de depozite cu scadenţe cât mai lungi. "Vrem să încurajăm economisirea pe termen mai lung oferind clienţilor dobânzi stabile, fără fluctuaţii majore de la o perioadă la alta." Totuşi, adevărata piaţă este pe depozitele constituite pe una sau trei luni.