Analiştii bancari văd inflaţia la 0,5% în octombrie, la fel ca luna trecută

Autor: Liviu Chiru 09.11.2010

Preţurile de consum au urcat cu 0,5% în luna octombrie, ceea ce a dus inflaţia anuală la 7,8%, potrivit unui sondaj intern realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

În septembrie inflaţia anuală urcase la 7,77%, un maxim al ultimilor doi ani, după şocul provocat de majorarea TVA din iulie, de la 19% la 24%.

Estimările privind inflaţia lunară pe octombrie au mers de la 0,4% la 0,7%, în condiţiile în care în septembrie preţurile au urcat cu 0,56%, în principal pe fondul scumpirii alimentelor, care s-a suprapus peste efectele majorării TVA.

Analiştii bancari sunt totuşi mai optimişti decât BNR în privinţa inflaţiei la sfârşitul anului. "Pentru finele anului 2010, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 8% - estimările variază între 7,6% şi 8,2%", potrivit reprezentanţilor AAFBR.

Analiştii sunt astfel mai optimişti decât BNR, care prognozează acum că inflaţia anuală va urca la 8,2% în decembrie. În vară, banca centrală estima o inflaţie de 7,8% pentru finalul anului. Şi analiştii şi-au înrăutăţit prognozele de inflaţie în ultimele două luni.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat săptămâna trecută, la prezentarea Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul al treilea, că majorarea TVA s-a transmis doar în proporţie de 61% în preţuri în trimestrul al treilea, astfel că efecte întârziate ar putea să fie vizibile în ultimele trei luni ale anului.

Spre exemplu, majorarea TVA se va resimţi în preţurile energiei termice abia din octombrie. Isărescu a remarcat şi presiunile continue din partea preţurilor la alimente, în condiţiile în care recoltele din 2010 au fost afectate de seceta din vară în toată regiunea, în timp ce preţurile carburanţilor rămân, de asemenea, cu potenţial de creştere.

Majoritatea analiştilor anticipează că BNR va menţine dobânda-cheie la leu la nivelul actual, de 6,25% pe an, cel puţin până în primăvara lui 2011, preferând să rămână în expectativă cât timp incertitudinile sunt ridicate. BNR are programate şedinţe pe probleme de politică monetară pe 5 ianuarie şi pe 3 februarie.