INS: Preţurile au crescut în octombrie cu 0,6%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,9%

Autor: Adrian Voicu 10.11.2010

În luna octombrie, preţurile de consum au crescut cu 0,55%, rata anuală a inflaţiei avansând până la 7,88%, conform datelor prezentate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.

Preţurile au crescut astfel: mărfurile alimentare cu 0,8%, mărfurile nealimentare cu 0,3% şi tarifele serviciilor cu 0,7%.

Datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) sunt în linie cu estimările analiştilor economici chestionaţi de Mediafax, care se aşteptau la creşteri ale preţurilor cuprinse între 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rata anuală.

De asemenea, un sondaj intern realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) arăta că inflaţia anuală ar putea la 7,77%.

Estimările privind inflaţia lunară pe octombrie au mers de la 0,4% la 0,7%, în condiţiile în care în septembrie preţurile au urcat cu 0,56%, în principal pe fondul scumpirii alimentelor, care s-a suprapus peste efectele majorării TVA.

Cu toate acestea, analiştii se arată mai optimişti decât banca centrală, plasând rata anuală a inflaţiei pentru sfârşitul anului la 8%.

BNR prognozează pentru decembrie o inflaţie anuală de 8,2%, după ce anterior estima o inflaţie de 7,8%.