Camera de Comerţ Româno-Germană propune firmelor o curte de arbitraj comercial

Autor: Andreea Neferu 10.11.2010

Firmele româneşti şi nu numai au începând din această toamnă o nouă variantă pentru soluţionarea litigiilor comerciale într-un termen mai scurt, în condiţiile în care Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (CCIRG) a înfiinţat prima curte de arbitraj a unei camere bilaterale din România, ca o alternativă la justiţia clasică.

Companiile trebuie însă să prevadă în contractele pe care le încheie cu partenerii că eventualele litigii vor fi soluţionate de curtea de arbitraj de pe lângă CCIRG. "E o mică revoluţie ceea ce facem noi şi din ce am observat, demersul nostru nu este privit chiar cu ochi buni de toată lumea. Ceea ce încercăm noi să facem este să oferim o alternativă şi nu concurenţă sistemului judiciar", a declarat Radu Merică, preşedintele CCIRG.

Orice companie se poate adresa tribunalului arbitral, indiferent dacă aparţine sau nu CCIRG.
"Codul civil din România permite ca decizia unei curţi de arbitraj să fie echivalentă cu cea a unei instanţe judecătoreşti. Prin statutul lor, curţile de arbitraj trebuie să rezolve procesele în termene scurte, iar decizia lor e executorie", a afirmat Claus Kohler, preşedintele curţii de arbitraj. El a prezentat şi câteva costuri comparative între litigiile soluţionate de curtea de arbitraj şi cele din instanţă.

Astfel, pentru un litigiu cu o valoare de 100.000 de euro, în cadrul curţii de arbitraj costurile se ridică la 6.000 de euro, în timp ce în cazul instanţei judecătoreşti, acestea sunt de trei ori mai mici, de 2.000 de euro. În cazul unui litigiu de 1 mil. euro, proporţia se păstrează, iar curtea de arbitraj încasează 30.000 de euro, în timp ce în instanţă costurile sunt de 10.000 de euro.
Pe de altă parte, pentru un litigiu în care este solicitată suma de 10 mil. euro, curtea de arbitraj primeşte 70.000 de euro, iar instanţa de judecată - 100.000 de euro.
"Litigiile de valoare mică nu prea ajung la tribunalul de arbitraj, ci mai degrabă în instanţă, pentru că de cele mai multe ori, părţile nu includ o clauză de arbitraj în contract", a explicat Kohler.
În general, costurile de judecată sunt suportate de partea care pierde.
Un avantaj al tribunalului arbitral menţionat de reprezentanţii CCIRG este faptul că părţile implicate pot alege limba, locul, precum şi legea aplicabilă fondului litigiului. De asemenea, acestea pot participa la alcătuirea tribunalului arbitral.
CCIRG a fost fondată în 2002 şi numără în prezent circa 500 de membri, fiind cea mai importantă cameră bilaterală din România.