Consumul mic al combinatelor loveşte profitul Transgaz

Autor: Adrian Ionut Cojocar 10.11.2010

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) a înregistrat în perioada iulie-septembrie din acest an un profit net în scădere cu 2,4%, de 18,8 mil. lei (4,4 mil. euro), după ce în prima jumătate a anului câştigul companiei se majorase cu 56%.

Veniturile Transgaz au urcat uşor în trimestrul al treilea, cu 2,6%, la 225,2 mil. lei (52,9 mil. euro) pe fondul majorării tarifelor care au compensat scăderea cu circa 6% a consumului de gaze transportate. Scăderea s-ar putea accentua în ultimul trimestru, după ce Ministerul Economiei a decis să nu mai prelungească facilitatea acordată combinatelor chimice de a consuma doar gaze din producţia internă, iar acestea au ameninţat că-şi vor opri producţia.

"Rezultatele au fost în linie cu aşteptările noastre care anticipau o încetinire semnificativă a ritmului de creştere în trimestrul trei faţă de primele şase luni ale anului din cauza volumelor mai mici transportate. Consumul de gaze la nivel naţional s-a redus de la an la an cu 11% în luna iulie şi cu 10% în august. Scăderea a survenit mai cu seamă pe partea combinatelor chimice care contează cu circa o treime din consumul naţional şi care au consumat în iulie şi august cu 36% şi respectiv 23% mai puţine gaze decât în aceeaşi perioadă a anului trecut", spune Raluca Ungureanu, analist la BCR Erste.

Totuşi, după primele nouă luni profitul Transgaz a avansat cu 50%, la 284,2 mil. lei (67,9 mil. euro), după ce afacerile companiei s-au majorat cu 13,6%, la 915,7 mil. lei (218,9 mil. euro), iar analiştii anticipează că transportatorul are şanse să-şi realizeze profitul record bugetat pentru 2010, de 347,7 mil. lei (circa 81,6 mil. euro). De aceea, aceştia estimează că Transgaz rămâne principala ţintă pentru investitorii care preferă dividendele dacă rămân în vigoare prevederile actuale de distribuire a 90% din profit pentru dividende.
"Veniturile sunt puţin peste estimări dată fiind o cantitate transportată cu 4% peste prognoza noastră, care în trimestrul al treilea s-a redus cu 6% faţă de cantitatea transportată în trimestrul trei din 2009. Însă costurile cu mentenanţa şi salariile au depăşit estimările. Compania a înregistrat câştiguri din reevaluarea activelor curente de 14,4 mil. lei, probabil din încasarea unor creanţe restante, ceea ce i-a adus un profit operaţional de 23,7 mil. lei, dublu faţă de cât anticipam", spune Iuliana Mocanu, analist la Raiffeisen Capital & Investment.

Începând cu anul 2006, volumul de gaze naturale transportate de companie s-a redus constant, respectiv cu 24,14% în ultimii trei ani, dar ANRE a fost generoasă şi a majorat tarifele de transport ale companiei cu 85,7% în aceeaşi perioadă, astfel că transportatorul a raporat în fiecare an indicatori financiari în creştere. Anul trecut, ANRE a întârziat trei luni, până în septembrie, să ajusteze tarifele, care au fost majorate cu 22% de la acea dată. În 2010, consumul de gaze s-a redresat, urcând cu 7% în perioada ianuarie-septembrie, iar Transgaz n-a mai beneficiat de nicio majorare de tarif.
Dacă în primele nouă luni ale anului profitul companiei a fost susţinut de majorarea tarifului de anul trecut, după această dată analiştii nu văd zile prea bune pentru transportatorul naţional de gaze, în condiţiile în care în ultimele luni consumul a dat semne de slăbiciune şi multe dintre combinatele chimice îşi vor înceta activitatea pentru că nu mai sunt ajutate de stat. La 31 octombrie a expirat facilitatea care permitea companiilor din sectorul chimic să utilizeze gaz doar de provenienţă internă, oferită de Guvern în 2009 pentru a combate efectele crizei. În aceste condiţii, omul de afaceri Ioan Niculae, care controlează grupul InterAgro, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din Ro­mâ­nia, a sistat luna aceasta producţia unora dintre combinatele chimice pe care le deţine pe motiv că preţul la gaze este prea ridicat.

"Ne aşteptăm la o oarecare diminuare a con­su­mului de gaze şi implicit a profitului în ultima parte a anului şi în prima jumătate a anului viitor dacă tarifele nu se majorează", spune Ungureanu.
Acţiunile Transgaz au pierdut ieri 1% după anunţarea rezultatelor, tranzacţionându-se la 262 de lei. De la începutul anului, titlurile au câştigat 65%, fiind printre cele mai profitabile plasamente de pe Bursă. Compania are o capitalizare de 720 mil. euro.