Surpriză neplăcută la Petrom în T3: leul tare şi Kazahstanul au adus compania pe pierderi

Autor: Roxana Pricop 10.11.2010

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, controlată de grupul austriac OMV, a fost afectată de reevaluarea activelor din Kazahstan şi de pierderile semnificative aferente împrumuturilor în dolari acordate fililei din ţara caspică, astfel că producătorul de petrol şi gaze a înregistrat în cel de-al treilea trimestru al anului pierderi de 116 milioane de lei (27,6 milioane de euro).



Pierderea este considerată de către analişti ca fiind o surpriză neplăcută, mai ales în contextul în care anunţul vine după un câştig de 719 mil. lei (171 mil. euro) în al doilea trimestru al anului şi după un profit net de 632 mil. lei în T3 2009.

"Petrom a avut un trimestru amestecat. Dacă pe partea de operaţiuni excluzând elementele speciale rezultatele au fost peste aşteptările noastre, credem că pierderea de 100 de milioane de lei (rezultat net după interesul minoritar - n. red.) ar putea surprinde piaţa într-un mod negativ", spune Tamas Pletser, analist pe seg­mentul de petrol şi gaze din cadrul ING.
Acţiunile Petrom au închis şedinţa de ieri cu o scădere de 1,5%, pe fondul unor tranzacţii de 7,7 mil. lei, mai mari decât de obicei. De la începutul anului, titlurile SNP au o creştere de 32%.
Analistul ING mai spune că pierderea a venit mai ales din pierderile financiare de 455 mil. lei cauzate de aprecierea semnificativă a leului faţă de dolar şi a unor costuri cu dobânzile mai mari, în timp ce reevaluarea subsidiarei din Kazahstan, de 441 mil. lei, a afectat negativ profitul ope­raţional (EBIT).
"Pierderile semnificative de curs au fost provocate de împrumuturile date în dolari către subsidiara din Kazahstan", crede Pletser.
Leul s-a apreciat cu circa 12% faţă de dolari în pe­rioada 30 iunie - 30 septembrie, în condiţiile în care dolarul s-a depreciat puternic în raport cu euro.

Vânzări mai mari susţinute de scumpiri
În ceea ce priveşte vânzările companiei, acestea au ajuns în al treilea trimestru la un nivel de 4,8 mld. lei (1,14 mld. euro), în creştere cu 6% com­parativ cu perioada similară a anului trecut. Creş­terea vânzărilor a fost susţinută în principal de creşterea preţurilor de vânzare ale carbu­ran­ţilor, în condiţiile în care volumele au fost în scă­dere. Preţul mediu al benzinei a crescut în primele nouă luni cu 13,5%, iar preţul motorinei a urcat cu 20%.
"Pe parcusul trimestrului al treilea din 2010, mediul favorabil al preţurilor la ţiţei şi optimizarea continuă a operaţiunilor de rafinare au susţinut performanţa intrinsecă a companiei. În plus, îmbunătăţirea continuă a structurii noastre de costuri ne-a ajutat să atenuăm efectele deteriorării continue a cererii interne, atât pe piaţa combustibililor, cât şi pe cea a gazelor naturale. Profitul nostru a fost influenţat negativ în T3/10 de deprecierea activelor din Kazahstan şi de pierderi valutare aferente împrumu­tu­rilor în dolari acordate de Petrom filialelor din Kazahstan", explică Mariana Gheorghe, direc­torul general executiv al Petrom.

Reduce investiţiile şi amână majorarea de capital
Compania spune că anul acesta nu-şi va îndeplini bugetul de investiţii anunţat iniţial, astfel că pentru întregul an 2010 vor fi alocate 1,1 - 1,2 mld. euro în locul celor 1,6 mld. euro anunţate la începutul anului.
"Datorită ciclului normal al proiectelor, o parte a programului investiţional amplu planificat pentru 2010 pentru OMV Petrom estimăm că va fi implementat în noul an fiscal", se precizează în raportul financiar al companiei.
Astfel, în contextul în care o parte din banii alocaţi pentru anul acesta se vor regăsi în bugetul de investiţii din 2011, compania spune că va face majorarea de capital de 600 mil. euro atunci când şi statul român va finaliza procesul de vânzare a pachetului de 9,8% din acţiunile SNP.
"Poziţia noastră financiară robustă a redus nevoia de majorare a capitalului social, permiţându-ne să urmărim alinierea cu iniţiativa statului de a vinde o parte din participaţia sa la Petrom. Având în vedere situaţia curentă, este posibil să solicităm acţionarilor noştri prelungirea autorizării directoratului şi după data de 29 aprilie 2011", mai spun reprezentanţii Petrom.
În ciuda pierderilor înregistrate de Petrom în al treilea trimestru al anului, rezultatul net pe pri­mele nouă luni din 2010 a ajuns la 1,4 mld. lei (336 mil. lei), cu 46% mai mare faţă de perioada si­mi­lară din 2009. În acelaşi interval, vânzările au ajuns la 13,1 mld. lei (3,1 mld. euro), cu 11% mai mari.

Fără reevaluări, rezultatele ar fi fost peste aşteptări
"În ceea ce priveşte evoluţia segmentelor majore, divizia de explorare şi producţie a fost puternică, având un EBIT excluzând ele­mentele speciale de 956 de milioane de lei, în timp ce partea de rafinare şi marketing a fost peste estimările noastre", mai spune analistul ING.
Practic, rezultatul operaţional pe partea de exploare şi producţie a fost mai mare, chiar şi în ciuda unei producţii mai mici, dar a fost lovit pe fondul deprecierii activelor din Kazahstan, zonă care aduce numai 3% din producţia anuală de hidrocarburi a Petrom.
Pe partea de rafinare şi marketing, segment care în mod tradiţional era afectat de pierderi operaţionale, compania a înregistrat un rezultat pozitiv, vânzările fiind în valoare cu 12% mai mari decât în al treilea trimestru al anului trecut, în ciuda unor volume comercializate în scădere cu 14%. "Vânzările segmentului de rafinare şi marketing au crescut cu 12% faţă de T3/09 în principal datorită preţurilor mai mari", se mai arată în raportul Petrom.
În ceea ce priveşte ultima parte a anului, reprezentanţii Petrom estimează ca preţul ţiţeiului va rămâne volatil, oscilând între 70 şi 85 de dolari pe baril.
"În România, PIB-ul va continua să se contracte deoarece avansul consumului, principalul motor al creşterii din ultimii ani, va rămâne anemic şi pe parcusul anului 2010. Creşterea TVA şi reducerea puterii de cumpărare vor avea efect negativ asupra nivelului cheltuielilor efectuate de către sectorul privat", se mai arată în raportul companiei.