Tot ce vrem să ştim despre arhitectură/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 11.11.2010
La Editura Litera a apărut un volum masiv, sub coordonarea profesorului Miles Lewis, de la Universitatea din Melbourne, Australia, la elaborarea căruia a participat o echipă internaţională de arhitecţi şi de istorici ai arhitecturii din Australia, SUA, Canada, Marea Britanie*.
O carte care abordează inovator istoria arhitecturii, examinând în detaliu elemente individuale - de pildă fundaţii, ziduri, acoperişuri, scări sau ferestre - specifice unor clădiri publice sau particulare. "Procesul de construcţie a clădirilor - nu doar rezultatul acestuia - scrie Miles Lewis - face parte din cultura noastră. Felul în care ridicăm acoperişul depinde de ceea ce am învăţat de la strămoşii noştri şi de la vecini şi de modul în care s-au aplicat aceste lecţii materialelor şi condiţiilor de dinainte. Modul în care construim clădirea unei opere sau a unei galerii de artă reprezintă rezultatul interacţiunii dintre ideile de proiecte, aspiraţiile civice, constrângerile de ordin material şi multe altele. (...) Când analizâm elementele de arhitectură, aşa cum facem în această carte, găsim foarte multe lucruri comune între trecut şi prezent şi între o naţiune şi alta. Iar diferenţele sunt la fel de constructive precum asemănările. O abordare care consideră acoperişul un fenomen universal în toate culturile, iar fereastra sau uşa forme care au evoluat de-a lungul a mii de ani, ne conduce către esenţa felului în care s-au creat formele construite şi a punctului lor de origine.".
Cartea descrie scopul, designul şi aplicaţiile practice ale tuturor elementelor amintite mai sus (fundaţii, ziduri, acoperişuri ş.a.) şi ilustrează diferitele mijloace de expresie ale fiecăruia. În plus, ea pune în lumină realizările unor constructori, arhitecţi şi ingineri, precum şi varii trăsături estetice ale anumitor perioade şi curente în arhitectură, şi acoperă stiluri şi perioade din toate colţurile lumii.
Autorii trec în revistă construirea unor arce şi a arcelor monumentale, a bolţilor cu nervuri, contraforţi, cupole, materiale şi tehnici - cherestea, pământ, fier, oţel, beton, sticlă, materiale noi -, acoperişuri, streşini, jgheaburi, frontoane, foişoare, turle, minarete, fundaţii, tuneluri, piloni, rampe, balustrade, scări, ascensoare, pereţi, uşi, porţi, portaluri, porticuri, faţade, sculpturi, pilaştri, fresce, coloane şi colonade şi foarte multe altele fără de care înţelegerea arhitecturii ar fi trunchiată. De fiecare dată exemplificările sunt excelente, indiferent din care parte a lumii vor fi fost ele alese. Sunt prezentate cele mai cunoscute construcţii, inclusiv multe din Patrimoniul Mondial UNESCO, dar şi clădiri mai puţin celebre.
Peste 500 de fotografii color înfăţişează imagini de amsamblu sau detalii de clădiri. Alte peste 60 de ilustraţii originale amănunţite, extrem de sugestive.
Un album magnific, în sine operă de artă.
Dar un album care se adresează cu prioritate publicului larg, nicidecum specialiştilor. Cartea prezintă simplist elemente disparate din care este formată o construcţie (elemente de arhitectura) şi nu le analizează în contextul întregului aşa cum este întotdeauna un edificiu. Şi nici în raport cu influenţele arhitecturale, etapele istorice, inovaţiile tehnice. Nu transpare rolul unui tip de rezolvare tehnică din orice epocă, fără legătură cu contextul. Este o carte frumoasă şi de popularizare. Reduce, din păcate, arhitectura la un joc de cuburi. Exemplele prezentate, foarte frumos grafic, sunt aleatorii, nu se înţelege dacă sunt elemente de referinţă. E un amalgam de informaţii din care lipseşte spiritul de ordonare al arhitecturii. Nu formează, ci distrează. Elemente de conformare-dimensionare a unui element fundamental, precum o scară, sunt prezentate la nivelul unei reviste de bricolaj, lipsind principiile de realizare, iar exemplul analizat este deasemenea impropriu. Există şi greşeli de traducere, în numerose locuri.
*) Arhitectura. Elemente de stil arhitectonic, Editura Litera, 2010.