Ce putem afla în 30 de secunde/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 11.11.2010

Editura Litera a lansat o nouă colecţie, incitantă şi utilă totodată. Sunt traduceri ale unor mici volume de mare succes în care se explică pe scurt şi pe înţelesul tuturor mari şi chiar complicate teorii ştiinţifice, filosofice etc. Este posibil? Fireşte, dacă nu avem pretenţii de aprofundare, dacă ne mulţumim cu o iniţiere şi, mai ales, dacă textele sunt concepute de experţi în domeniile respective. După ce, în câteva pagini de glosar, autorii explică termenii principali absolut necesari înţelegerii a ceea ce urmează, prezentările teoriilor nu depăşesc niciodată o pagină şi sunt organizate ingenios - în centru, explicaţia principală a teoriei, în 30 de secunde. Pe una dintre margini - o notă de 3 secunde şi un gând de 3 minute. Pe cealaltă margine două note, practic două fraze cu filosofiile înrudite, biografiile gânditorilor înrudiţi în 3 secunde şi un text de 30 de secunde al coordonatorului sau al unuia dintre autori. Pe pagina din dreapta, imagini explicative ale textului anterior.

Barry Loewer (coordonator ) - Filosofie în 30 de secunde. Cele mai provocatoare şi mai captivante idei filosfice, fiecare explicată într-o jumătate de minut. Prefaţă - Stephen Law. Autori - Julian Baggini, Kati Balog, James Garvez, Barrz Loewer, Jeremz Stangroom.

Cuget, deci exist, materialism dialectic, existenţialism? Metodă socratică, deconstrucţie? Desigur, cunoaşteţi semnificaţia acestor noţiuni sau, cel puţin, aţi auzit de ele. Dar oare le stăpâniţi destul de bine pentru a le dezbate la o petrecere sau pentru a vă impresiona prietenii?

"Filosofie în 30 de secunde"prezintă, într-o manieră revoluţionară, cele mai semnificative 50 de teorii filosofice din toate timpurile. Filosofii de marcă au fost provocaţi să lase deoparte pentru o vreme frământările lor cu privire la sensul existenţei şi să încerce să explice, pe înţelesul tuturor, cele mai sofisticate idei filosofice - în doar două pagini, 300 de cuvinte şi o ilustraţie metaforică. Volumul de faţă îşi propune să pătrundă în mintea celor mai mari gânditori ai lumii, ajutându-vă să înţelegeţi concepte complexe, precum imperativul categoric al lui Kant, fără să vă alegeţi cu dureri de cap.

Editorul Barry Loewer este şeful catedrei de filosofie de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Printre principalele sale arii de interes se numără fundamentele metafizice ale ştiinţei, filosofia fizicii şi filosofia minţii. Coautor al lucrărilor "Meaning in Mind" (alături de Georges Rey) şi "Physicalism and Its Discontents" (împreună cu Carl Gillett), a publicat, de asemenea, mai multe studii referitoare la teoria cuantumului, metafizica legilor şi a şansei, şi filosofia minţii.

Paul Parsons (coordonator) - Teorii ştiinţifice în 30 de secunde. Cele mai provocatoare şi mai captivante teorii ştiinţifice, fiecare explicată într-o jumătate de minut. Prefaţă - Martin Rees. Autori - Jim Al Khalili, Susan Balckmore, Michael Brooks, John Gribbin, Christian Jarrett, Robert Matthews, Bill McGuire, Mark Ridley.

Teoria haosului, unificarea, teoria relativităţii? Pisica lui Schrödinger şi legile mişcării? Desigur, cunoaşteţi semnificaţia acestor noţiuni sau, cel puţin, aţi auzit de ele. Dar oare le stăpâniţi destul de bine pentru a le dezbate la o petrecere sau pentru a vă impresiona prietenii?

"Teorii ştiinţifice în 30de secunde" prezintă, într-o manieră revoluţionară, cele mai semnificative şi mai controversate 50 de teorii ştiinţifice. Experţii în domeniul ştiinţei au fost provocaţi să-şi abandoneze jargonul pretenţios şi să încerce să explice, pe înţelesul tuturor, cele mai sofisticate teorii ştiinţifice - în doar două pagini, 300 de cuvinte şi o ilustraţie metaforică.

Timpul este, ce-i drept, relativ, dar, mai important, el devine tot mai preţios într-o lume ce pare să se învârtă din ce în ce mai repede. Acest volum unic vă oferă ocazia să pătrundeţi în mintea celor mai mari oameni de ştiinţă ai lumii, ajutându-vă să înţelegeţi noţiunile fundamentale ale universului nostru.

Paul Parsons este fostul editor al publicaţiei Focus, deţinute de postul de televiziune BBC. Interesul său pentru ştiinţă l-a încurajat să colaboreze cu nenumărate publicaţii, începând cu Daily Telegraph şi până la FHM. Volumul său "The Science of Doctor Who" s-a numărat printre cele 12 cărţi care au concurat în 2007 pentru Royal Society Prize for Science Books.