BNP Paribas: Decizia Ungariei de extindere a taxelor speciale peste termenul iniţial poate submina creşterea PIB

Autor: Dumitrescu Anca 11.11.2010

Decizia Ungariei de extindere a taxelor speciale din industrie dincolo de termenul iniţial ar putea submina eforturile de stimulare a creşterii economice la peste 5%, până în 2014 şi de respectare a ţintelor de venituri necesare rambursării datoriilor, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg, informează Mediafax.

Acţiunile cotate la bursa din Budapesta au scăzut miercuri la cel mai redus nivel din ultimele şase luni, după ce Executivul ungar a anunţat că intenţionează să prelungească taxele speciale aplicate companiilor din anumite sectoare, dar la un nivel mai redus, după expirarea acestora în 2012. Guvernul va negocia noile taxe cu companiile, în 2012, a declarat joi premierul Viktor Orban.

"Prăbuşirea pieţei de capital arată ce vor însemna aceste taxe pentru creşterea economică. Mediul investiţional va fi afectat serios, în condiţiile în care capitalul companiilor destinat investiţiilor va fi mai mic, ceea ce ar putea încetini avansul economic", a declarat Bartosz Pawlowski, analist în pieţe emergente la BNP Paribas în Londra.

Majorarea taxelor din Ungaria îngrijorează Uniunea Europeană că cel mai îndatorat stat din estul continentului ar putea renunţa la reducerea cheltuielilor după scăderea deficitului bugetar.

Forintul s-a depreciat joi, la Budapesta, cu 0,8%, la 276,66 unităţi pentru un euro, dar indicele bursier BUX s-a apreciat cu 1%, după pierderea de 4,7% înregistrată cu o zi în urmă. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.