Un Titanic cu clape se lansează vineri la Radio

Autor: Ziarul de Duminica 11.11.2010

Din aceasta toamnă, Radio România deţine cel mai nou şi mai valoros pian din România - Bosendorfer Imperial -, care va fi inaugurat vineri, 12 noiembrie 2010, de către Horia Mihail.

Concertul, care va avea loc la Sala Radio începând cu ora 19.00, face parte din Turneul Naţional MusicON, susţinut de Romanian Piano Trio.

Horia Mihail va interpreta în deschiderea concertului "Fantezia pe teme poloneze în la major pentru pian şi orchestră, op. 13" de Fr. Chopin. Programul serii mai cuprinde "Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră, op. 94 "de A. Dvořák - solist Răzvan Suma, Tzigane, pentru vioară şi orchestră de M. Ravel - solist Alexandru Tomescu.

În partea a doua a concertului, publicul va putea audia "Simfonia fantastică, op.14" de H. Berlioz.

Achiziţia pianului Bosendorfer Imperial a venit ca o necesitate în urma constatării gradului ridicat de uzură a celorlalte piane deţinute de radioul public. În urma procurării acestuia, Radio România beneficiază, în acest moment, de două "extreme" instrumentale - cea mai veche şi mai valoroasă vioară din ţară - Stradivarius Elder Voicu -, care poate fi ascultată la Sala Radio prin intermediul lui Alexandru Tomescu, solist concertist al radioului, şi cel mai nou şi mai valoros pian din ţară - Bosendorfer Imperial - disponibil pentru concertele stagiunii începând cu 12 noiembrie.

Membrii formaţiei Romanian Piano Trio - Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma (foto) - sunt reprezentanţii unei noi orientări în rândul tinerilor cu studii în străinătate.

După ce au fost răsplătiţi cu aplauze pe scene celebre din întreaga lume precum Concertgebouw Amsterdam, Thèatre des Champs Elysées sau Thèatre Châtelet, Paris, cei trei artişti fac să răsune compoziţii celebre şi în săli de spectacol din licee de artă din ţară în cadrul celei de-a cincea ediţii a turneului MusicON 2010.

Programul pe care Romanian Piano Trio l-a pregătit pentru concertele din acest an include lucrări de Maurice Ravel, Antonin Dvorak şi Frederik Chopin.