Unu din zece români speră într-o îmbunătăţire a situaţiei financiare

Autor: Cristina Rosca 11.11.2010

Doar unu din zece români speră într-o îmbunătăţire a situaţiei financiare în 2011, însă cei mai mulţi rămân în continuare pesimişti, potrivit studiului Barometrul de încredere a consumatorului realizat de compania de cercetare de piaţă GfK.

Astfel, 33% dintre români nu se aşteaptă la schimbări, în timp ce peste jumătate dintre cei chestionaţi spun că prevăd o înrăutăţire. Totuşi se poate remarca o tendinţă pozitivă faţă de lunile iunie şi iulie când pesimismul românilor se afla la cote maxime, aproape două treimi declarând la acel moment că estimează o înăsprire a perspectivelor lor financiare în următorul an.

Iulie a fost cea mai "neagră" lună a acestui an din punctul de vedere al încrederii în situaţia financiară proprie. Atunci, aproape 75% dintre români afirmau că situaţia lor s-a înrăutăţit comparativ cu anul anterior. În septembrie şi octombrie au apărut primele semne de optimism. Doar şapte din zece români continuau să creadă acest lucru.

Pesimismul manifestat de subiecţi în ceea ce priveşte situaţia financiară reapare atunci când este vorba de stabilitatea locului de muncă. În primele două luni de toamnă, 83% dintre cei intervievaţi cred că rata şomajului va continua trendul ascendent, în timp ce doar 5% sunt optimişti.

În ceea ce priveşte inflaţia, atât cea trecută, cât şi cea viitoare, declaraţiile sunt cele mai pesimiste din ultimele 12 luni. Circa 77% dintre români se aşteaptă la o majorare a preţurilor în 2011, în timp ce 83% au resimţit în ultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor. Numărul celor optimişti s-a redus semnificativ, astfel încât doar 0,6% dintre cei intervievaţi mai cred că este posibilă o scădere a preţurilor în viitorul apropiat.

În aceste condiţii, majoritatea subiecţilor, peste 80%, au declarat că nu se gândesc să economisească nici anul viitor.

Peste jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile curente, iar aproape un sfert recunosc că au datorii. Procentul datornicilor este cel mai mare din ultimii şapte ani.

În ceea ce priveşte starea generală a economiei, 33% dintre subiecţi sunt optimişti. Mult mai mulţi (88%) recunosc însă că se poate observa un regres în ultimul an.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România, companie de cercetare de piaţă cu afaceri de 7,8 mil. euro în 2009, în scădere de la 9 mil. euro.

Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.