Patronatele nu au căzut de acord asupra persoanelor care să le reprezinte în CNAS

Autor: Ioana David 11.11.2010

Cele 12 confederaţii patronate cu reprezentativitate la nivel naţional care s-au întâlnit săptămâna aceasta pentru a-şi alege reprezentanţii în consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate nu au ajuns la un consens.

CNAS este organismul care finanţează sistemul românesc de sănătate, conducerea sa fiind asigurată de un consiliul de administraţie format din 17 membri, cu un mandat de patru ani. Consiliul de Administraţie al CNAS a fost construit pe principiul reprezentativităţii contribuabililor, astfel că din cei 17 membri, cinci sunt reprezentanţi ai patronatelor, alţi cinci ai salariaţilor, apoi restul ai Guvernului, Preşedinţiei şi persoanelor vârstnice.

Sistemul a fost construit astfel încât aceştia, patronatele, sindicatele, Guvernul, să aibă controlul banilor.

Bugetul CNAS este de circa 4 mld. euro. Spre comparaţie, sunt puţine companii în România care au un asemenea nivel al cheltuielilor, iar consiliul de administraţie în companiile private joacă un rol extrem de important, fiind cel care aprobă toate investiţiile, bugetul de venituri şi cheltuieli şi în linii mari strategia firmei.

Dintr-o analiză realizată de ZF a reieşit că membrii actuali ai consiliului de administraţie al CNAS nu se consideră suficienţi de puternici la nivelul instituţiei pe care o reprezintă, deşi atribuţiile lor prin lege sunt în număr de 21.

Rolul Consiliului de Adminsitraţie (CA) al CNAS este în principal de a aproba planul de activitate, regulamente de funcţionare, dar şi de a aviza lista de medicamente gratuite şi compensate.

Membrii consiliului de administraţie al CNAS au o indemnizaţie lunară de maximum 20% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, ceea ce înseamnă că un membru poate câştiga maximum 960 de lei (228 de euro). La nivelul patronatelor decizia de numire a membrilor în acest consiliul de administraţie se ia prin consens, care la întâlnirea din această săptămână nu a existat.

Întrebat de ZF dacă ştie cine reprezintă patronatul din care face parte la nivelul CNAS, Sebastian Ghiţă, patronatul companiei din industria IT Asesoft, a indicat corect numele reprezentantului. Asesoft face parte, alături de firme precum European Drinks, Dacia Piteşti, Astra Arad, UTI Bucureşti, dar şi altele, din IGIR 1903 - Uniunea Generală a Industriaşilor din România 1903.

Pe de altă parte, Gheorghe Răcaru, directorul de strategie şi dezvoltare al grupului de firme care include companiile Blue Air şi Romstrade, spune că nu ştie cine reprezintă patronatul din care face parte la nivelul CNAS. "Nu am fost contactaţi nici când s-au discutat contractele pe ramură", a mai spus Răcaru.

Blue Air face parte din UNPR (Uniunea Naţională a Patronatului Român).