Pensiile private, garantate printr-un fond similar celui din sectorul bancar

Autor: Dumitrache Adrian 11.11.2010

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind înfiinţarea Fondului de garantare a pensiilor private, care va asigura plata drepturilor participanţilor la sistem, aproximativ 5,3 milioane la finele lunii octombrie, dacă administratorii nu pot să-şi onoreze obligaţiile asumate.

Fondul de garantare va fi constituit din contribuţiile societăţilor din piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III), precum şi ale furnizorilor de pensii private. Astfel, administratorii şi furnizorii de pensii private vor contribui, într-o primă fază, cu 1% din capitalul social, dar nu mai mult de 50.000 euro, la constituirea Fondului de garantare, dacă Parlamentul va aproba proiectul de act normativ în forma actuală.

Pe lângă contribuţia iniţială, societăţile vor achita anual o sumă al cărei cuantum va fi calculat de Fondul de garantare, prin metode actuariale.

În cazul în care resursele Fondului de garantare sunt insuficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiei către participanţi şi beneficiari, acesta poate apela la împrumuturi garantate de statul român.

Potrivit proiectului aprobat recent de Executiv, Fondul va fi administrat de un consiliu format din trei membri.

"Consiliul de administraţie este compus dintr-un membru numit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru numit de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România şi un membru numit de Ministerul Finanţelor Publice", se precizează în proiectul de lege.

Strategia de investire a resurselor Fondului de garantare are în vedere minimizarea riscurilor, asigurarea eficienţei şi a lichidităţii plasamentelor respective. Expunerea Fondului se stabileşte anual.

Disponibilităţile fondului vor fi plasate în instrumente ale pieţei monetare, la o instituţie de credit persoană juridică română sau o sucursală a unei instituţii de credit străine autorizate, titluri de stat emise de România sau alte ţări memebre ale UE sau aparţinând Spaţiului Economic European, precum şi alte instrumente financiare aprobate de CSSPP. La fondurile de pe Pilonul II contribuie 5,13 milioane de persoane, iar la Pilonul III au aderat 214.139 clienţi.