Poetul care a împlinit 80 de poeme/ de Lucian Vasilescu

Ziarul Financiar 11.11.2010

80 de poeme pentru 80 de ani

Unul dintre decanii de vârstă ai liricii româneşti, Aurel Rău, a împlinit în această săptămână 80 de ani. La aniversară, poetul şi-a făcut cadou, nici nu se putea altfel, o carte. Intitulat "80 de poezii" (foto 1), volumul este o antologie în care autorul şi-a selectat cele mai iubite poeme scrise de-a lungul carierei sale poetice. Apărută la Editura Napoca Star, lucrarea debutează cu o poezie din volumul "Focurile sacre", apărut în 1957 şi încununat cu Premiul Academiei din acel an, şi se încheie cu versuri din "Lucruri şi stele", 2003. Ediţia este "o născocire de autor", aşa cum mărturiseşte Aurel Rău în concisul cuvânt înainte, "o replică pe cont propriu la ceva ce fusese, într-o colecţie "Cele mai frumoase poezii", cu versuri proprii, o antologie iniţiată de o editură de stat, printr-un alt veac…"

Lansarea volumului va avea loc mâine (sâmbătă, 13 noiembrie), cu prilejul sărbătoririi poetului clujean de către prieteni.

Premiul FIPRESCI pentru "Periferic", la Viena

Filmul "Periferic", debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri, a fost distins la Festivalul de Film de la Viena (21.10 - 03.11.2010) cu premiul FIPRESCI, oferit de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (foto 2 - Ana Ularu, deţinătoarea rolului principal). "Filmul transformă povestea unei comunităţi într-o poveste universală despre luptă şi supravieţuire, purtată de un personaj principal feminin de nezdruncinat, într-o interpretare de mare intensitate, realizată de o actriţă carismatică", îşi motivează juriul Vienalei decizia. Fimul ce a fost proiectat în capitala Austriei în data de 31 octombrie şi 1 noiembrie este o co-producţie româno-austriacă, iar co-producătorul austriac Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este cel care a produs şi filmul "Die Fälscher/ Falsificatorii" - deţinătorul premiul Oscar (2008) pentru cel mai bun film străin.

În cadrul Vienalei, ce a reunit anul acesta 96.300 de spectatori - un nou record, au fost prezentate alte patru filme româneşti: "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Morgen", "Aurora" şi "Marţi, după Crăciun", ce s-au bucurat de un enorm succes la public. Cei care nu au mai reuşit să achiziţioneze un bilet la una dintre proiecţiile din cadrul Vienalei, vor avea ocazia să vizioneze o serie de producţii româneşti în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Viena, ce va avea loc la cinematograful Burg Kino, între 4 şi 9 noiembrie. În cadrul acestui festival vor fi prezentate filmele lui Radu Muntean ("Marţi, după Crăciun"), Andrei Ujică ("Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu"), Marian Crişan ("Morgen"), Radu Mihăileanu ("Concertul"), Florin Şerban ("Eu când vreu să fluier fluier") şi Napoleon Helmis ("Nuntă în Basarabia").

Constantin Noica s-a lansat în cyberspaţiu

"Doing Time..." de Constantin Noica (foto 3), volum editat de George Sandulescu (175 pagini), a apărut online la Editura pentru Literatură Contemporană, sub auspiciile Universităţii din Bucureşti, director Lidia Vianu (Catedra de Engleză), în colaborare cu Consiliul Britanic şi cu Institutul Cultural Român. Volumul cuprinde: "Atitudinea Noica" (de G. Sandulescu), "Pray for Brother Alexander" (traducere în limba engleză de Wendy Noica-Muston) şi un eseu al lui Constantin Noica despre Logos şi Timp în limbile engleză şi franceză. Titlul englez al volumului este un joc de cuvinte în bună măsură intraductibil: înseamnă pe de o parte "a face închisoare", iar pe de altă parte "a se ocupa de noţiunea de Timp". Volumul este primul din "Noica Anthology: for the Benefit of the Students that Noica Was Never Allowed to Have" (în trei părţi).

El poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet http://editura.mttlc.ro/noica.doing-time.html.

Editura pentru Literatură Contemporană a mai publicat volumul de critică "The Joycean Monologue" de George Sandulescu, "Opere Complete" de Mihail C. Vlădescu, volume de poezie, în traducere şi bilingve, de Peter Ackroyd, Ruth Fainlight, Alan Brownjohn, George Szirtes, Fiona Sampson. Editura publică lucrări atât în limba engleză, cât şi în limba română.

Norman Manea revine în România

Norman Manea (foto 4), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si "writer in residence" la Bard College, New York, revine in Romania, la inceputul celei de-a doua jumatati a acestei luni, pentru o serie de evenimente, initiate si organizate de Editura Polirom si Institutul Francez / Ambasada Frantei in Romania.

Vizita, derulata la invitatia Ambasadei Frantei in Romania, are ca prim scop marcarea, si in Romania, a prestigioasei distinctii primite de Norman Manea din partea statului francez in primavara acestui an: Ordinul francez al Artelor si Literelor - titlul de Comandor (cel mai inalt rang).

Pe parcursul sederii in Romania, Norman Manea va participa la Targul de Carte Gaudeamus, isi va lansa cele mai noi volume aparute in cadrul seriei de autor de la Polirom, precum si volumul "Laptele negru", publicat recent la Editura Hasefer, va sustine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti si isi va intilni cititorii in cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.

Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor in rezidenta si profesor la mai multe universitati americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Desi traieste la New York, continua sa scrie numai in limba romana.

Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a peste douazeci de volume de fictiune si eseuri. Scriitorului i-au fost decernate in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur ("Nobelul American"). In 1993, Biblioteca Natională din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de "Literary Lion" al Bibliotecii. In 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul International de Literatura Nonino pentru "Opera omnia", iar in 2006, premiul Medicis etranger. Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al premiului Nonino. In 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si "Babes-Bolyai" din Cluj, iar in 2009, Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franta).

Peste 10.000 de titluri de carte cu discount

De miercuri, 10 noiembrie, la galeria Dalles din Bucuresti a inceput a XI-a editie Kilipirim, cel mai mare targ de carte cu discount (foto 5).

40 de edituri, 10.000 de titluri de carte, 2 expozitii inovative si 10 premii speciale ii asteapta pe iubitorii de lectura timp de 5 zile, in perioada 10-14 noiembrie, la Kilipirim.

La cea de a XI-a editie a sa, Kilipirim reuneste in acelasi spatiu titluri interesante ce acopera toate domeniile: beletristica, hobby, stiinta, carte pentru copii, arta, arhitectura si design. Publicul se va putea bucura de achizitii la preturi speciale, cu discount-uri ce pot ajunge la 70%.

Alaturi de editurile prezente cu oferte speciale, Kilipirim va recompensa publicul vizitator al targului prin organizarea traditionalei tombole, la care pot participa toti cei care ajung la eveniment si isi depun, in urna special amenajata, talonul de participare.

Pentru a XI-a editie, Kilipirim va acorda 10 premii in carte, cu titluri din toate domeniile, iar tragerea la sorti va avea loc pe 14 noiembrie, ora 14.00, in cadrul cafenelei Dalles.

O alta noutate prezenta in cadrul targului este expozitia de arta de la etaj, unde vizitatorii vor putea studia cartea dintr-o alta perspectiva: cea de obiect de arta. Viziunea artistica apartine tinerilor studenti de la sectia de Arhitectura de Interior a Facultatii de Arhitectura "Ion Mincu" si reuneste 20 de exponate.

La cea de a XI-a editie, Kilipirim a decis sa sustina campania "Colecteaza selectiv", initiata de Green Peace. Organizatia va fi prezenta la eveniment cu materiale informative, voluntari si un stand cu vanzare de materiale-suport realizate din hartie si alte materiale reciclate.

Pentru ca mesajul de colectare selectiva sa fie cat mai elocvent, Green Peace va organiza in cadrul Kilipirim o expozitie de fotografie despre impactul negativ asupra mediului al depozitarii necontrolate a deseurilor.

Targul Kilipirim, cel mai mare targ de carte cu discount, dureaza 5 zile, in perioada 10-14 noiembrie, cu un program zilnic de vizitare de la 10.00 la 20.00, iar intrarea este libera.

Evocare Paul Celan la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) în colaborare cu Societatea Germaniştilor din România, Centrul de Cercetare şi Excelenţă "Paul Celan" al Catedrei de Limbi Germanice a Universităţii din Bucureşti, cu concursul Bibliotecii Austria Bucureşti, organizează "Masa rotundă şi expoziţia Paul Celan".

Astăzi, 12 noiembrie, va avea loc vernisajul Expoziţiei temporare"Paul Celan - Bucovina şi România în documente din Arhiva Alfred Margul-Sperber" (ora 15.30), iar la ora18.00 va avea loc un concert de jazz susţinut de Maurice de Martin (Germania), Chris Dahlgren (SUA) şi Mircea Tiberian (foto 6 - Paul Celan).