Lecţii de strategie militară - George Friedman: Nu vă luaţi avioane. Într-un conflict cu ruşii, fie vă salvează americani, fie aţi pierdut

Autor: Mediafax 12.11.2010

Politologul american George Friedman, director general al STRATFOR, a declarat, pentru Mediafax, că achiziţionarea de avioane F-16 de către România este, probabil, o greşeală şi că cerinţa strategică primară pentru ţara noastră este protecţia frontierelor cu Ucraina şi Moldova.

George Friedman, fondatorul şi directorul general al agenţiei private de analiză geopolitică STRATFOR, se referă şi la proiectul de instalare a elementelor unui scut american antirachetă în România, apreciind că acesta va avea un efect pozitiv asupra economiei şi menţionând că "acolo unde Statele Unite instalează astfel de sisteme, vor interveni pentru a apăra".

Friedman insistă asupra relaţiei dintre Rusia şi Germania, şi, referindu-se la problema transnistreană, subliniază că ruşii nu se vor retrage de pe linia Nistrului, acesta fiind un capitol încheiat. El adaugă însă că pentru România, întrebarea importantă este legată de Republica Moldova. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.