Cât costă un loc într-o tabără de schi pentru copii în staţiunile montane din România

Autor: Mirabela Tiron 14.11.2010

Copiii sunt noul target al instructorilor de schi şi al proprietarilor de pensiuni montane, care organizează iarna aceasta tabere de schi pentru preşcolari şi elevi pentru tarife începând de la 318 euro pe săptămână.



Florin Andrei, care are 12 ani experienţă ca instructor de ski, organizează în sezonul acesta de iarnă nouă serii de tabere de ski pentru copii în Sinaia, din decembrie până la sfârşitul lunii aprilie.

Andrei deţine compania Sport la Monitori din Sinaia, înfiinţată vara aceasta, însă experienţa sa în domeniu este mult mai vastă. În 1999 Florin Andrei punea bazele unei şcoli de schi prin compania La Monitori, ulterior cooptând specialişti în mai multe sporturi alpine: snowboard, mountain-bike, ski, trekking, pentru difersificarea serviciilor oferite. "În 2009, am decis să ne concentrăm mult mai mult pe organizarea de tabere pentru copii, care reprezintă acum peste jumătate din activitatea noastră. Ne concentrăm şi pe lecţii individuale de ski, organizarea de evenimente outdoor, drumeţi, alpinism", a spus Andrei.

Numărul de copii diferă de la o tabăra la alta, însă întotdeauna se schiază în grupe de maxim 6 copii cu un monitor, grupele fiind formate în funcţie de vârsta şi de nivelul de ski al copiilor, potrivit lui Florin Andrei.
Sport la Monitori lucrează cu şase instructori de schi. Costul unei tabere de schi de o săptămână La Monitori este de 1.295 lei (308 euro). Acest preţ include şase ore de lecţii de ski pe zi, cazare în pensiune de trei stele în centrul staţiunii Sinaia, trei mese pe zi, precum şi accesul la patinoar, la piscină, şi diverse jocuri de cabană.
În staţiunea Straja din judeţul Hunedoara, Mihaela Huda, administratoarea unei vile şi a unei cabane spune că se aşteaptă ca în tabăra de schi pe care o organizează să se înscrie aproape 100 de copii, pe fondul cererii în creştere pentru lecţiile de schi.
"Cererea pentru taberele de schi este mare, dar şi garanţiile pe care trebuie să le dăm părinţilor care îşi trimit copiii în tabără sunt mari. Lucrăm cu opt instructori de schi", spune Mihaela Huda, fiica proprietarilor companiei Vest Week-End, care a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 195.450 de euro şi un profit de 2.500 euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Compania operează o vilă cu 24 de locuri de cazare şi o cabană cu 34 de locuri de cazare chiar în apropiere de pârtia Platoul Soarelui (700 de metri). Pe lângă serviciile de masă şi cazare, compania mai închiriază şi echipament de schi, organizează o şcoală de schi, dar şi tabere pentru copii.

Peste 300 de euro pe săptămână costă un loc în tabăra de schi
"Taberele de schi sunt doar un pachet turistic al companiei noastre", precizează ea. O tabără de schi pentru copii costă 1.335 de lei (317 euro), cu cazare în cabana Platoul Soarelului şi 1.685 lei (401 euro) cu cazare în vila Platoul Soarelului. În primul caz, doar lecţiile de schi costă 55 de lei pe zi, echipamentul de schi 20 de lei, transportul cu teleschiul 36 de lei, iar serviciile de cazare şi masă 80 de lei pe zi.
În cazul în care în tabăra de schi organizată iarna aceasta s-ar înscrie 100 de copii, compania Vest Week-End ar putea obţine încasări de cel puţin 31.800 de euro, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare tariful practicat de companie. "În preţul taberei intră cazarea, echipamentul de schi, lecţiile de schi şi transportul pe teleschiul Platoul Soarelului", potrivit Mihaelei Huda. În staţiunea Straja, situată în judeţul Hunedoara, sunt amenajate cinci pârtii de schi.

650 de monitori

În România sunt în prezent aproape 650 de monitori de schi, din care 450 sunt membri ai Asociaţiei Monitorilor Profesionişti de Schi din România (AMPSR), potrivit lui Codru Popescu, preşedintele AMPSR, asociaţie care organizează şi cursuri de schi şi care oferă şi certificare de instructor.
"Formarea în meseria de monitor de schi şi snowboard se desfăşoară în patru etape, pe parcursul a 550 de ore de pregătire teoretică şi practică. Costurile pentru cursul de monitor schi (categoria 4, adică prima etapă) şi examinarea se ridică la 850 lei (202 euro)", a declarat Codru Popescu. El a mai spus că monitorii de schi sunt plătiţi pe oră, iar sumele sunt negociabile în funcţie de experienţa, vechimea în muncă a monitorului. Potrivit jucătorilor din piaţă, un monitor din categoria doi câştigă între 100 şi 120 de lei (29 euro) pe oră. Cea mai înaltă recunoaştere a unui monitor implică intrarea în categoria unu. Instructorii de schi pot fi încadraţi în patru categorii, de la instructori începători (gradul patru) până la cei avansaţi (gradul unu), potrivit AMPSR.