Cum a ratat România o investiţie Mercedes

Autor: Iulian Anghel 14.11.2010

Compania Mercedes nu a investit în România acum câţiva ani pentru că infrastructura în transport nu era suficient de bună, susţine ambasadorul Germaniei la Bucureşti Andreas von Mettenheim (foto).

"Eu pot să mă descurc cu asta (lipsa infrastructurii - n.red.). Dar este o problemă pentru industrie. Eu, personal, merg cu mare plăcere pe drumul naţional, dar firmele au nevoi logistice", a afirmat ieri diplomatul german în cadrul emisiunii "După 20 de ani" difuzată de ProTV.

Ambasadorul afirmă că, pe fondul crizei, investiţiile germane în România au scăzut în acest an cu două treimi, dar adaugă că statul român are de plătit firmelor germane din România datorii de 140 mil. euro, un reproş făcut Bucureştiului şi de cancelarul german Angela Merkel în urmă cu câteva săptămâni, în timpul unei vizite la Bucureşti.
Germania este cel mai important partener comercial al României şi al treilea învestitor (după Olanda şi Austria) aici. Schimburile comerciale între România şi Germania au fost anul trecut de peste 13 mld. euro, în vreme ce volumul investiţiilor totale ale companiilor germane în România este de peste 7,5 mld. euro. Între investitorii notabili se numără producătorii de componente auto Draxlmaier (la Piteşti şi Sălaj), Kromberg & Schubert (la Sibiu), Schaeffler (la Braşov), Continental Automotive (la Timişoara) sau Leoni Wiring (la Arad). În domeniul utilităţilor, grupul E.ON a cumpărat în urmă cu cinci ani pachetele majoritare de acţiuni de la fostele Distrigaz Nord şi Electrica Moldova, investiţiile depăşind un miliard de euro.
În industrie, grupul Siemens este, pe piaţa din România, unul dintre principalii furnizori de echipamente şi servicii pentru industria energetică, transporturi şi sănătate.
Ieri, ambasadorul german a afirmat că statul român trebuie să-şi plătească datoriile pe care le are faţă de astfel de firme.

"Trebuie ca toţi investitorii să-şi primească banii înapoi. Iar acest lucru nu este important doar pentru firmele respective, este important pentru reputaţia României în străinătate."
Cum se explică faptul că Germania creşte economic neaşteptat de bine (3,9% în T3 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut), dar ritmul investiţiilor germane în România scade?
"Investitorii aşteaptă ca momentul în care criza va da în România semne de slăbiciune."