Eurostat: Grecia a avut anul trecut un deficit de 15,4% din PIB, estimarea anterioară indicând 13,6%

Autor: Cojocaru Bogdan 15.11.2010

Grecia a avut anul trecut un deficit de 15,4% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mare decât estimarea anterioară, de 13,6%, şi totodată cel mai ridicat din zona euro, transmite Bloomberg citat de Mediafax.

Nivelul datoriei a fost revizuit la 126,8% din PIB, de asemenea cel mai ridicat din zona euro, superior celui al Italiei, de 116% din PIB. Eurostat a anunţat, totodată, că renunţă la rezervele avute în legătură cu datele statistice ale Greciei.

Revizuirile datelor legate de deficitul Greciei au provocat creşterea costului accesului statului elen la finanţare. Această situaţie a împins Grecia în pragul intrării în incapacitate de plată şi a declanşat criza datoriilor din regiune. Eurostat a modificat ultima oară datele legate de deficitul şi datoriile elene în aprilie, ceea ce a determinat agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service să coboare ratingul Greciei şi l-a forţat de premierul elen George Papandreou să ceară ajutor financiar UE şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Revizuirea înseamnă că Atena nu va putea respecta ţintele de deficit stabilite în schimbul ajutorului financiar de urgenţă, de 110 miliarde de euro, primit de la Uniune şi FMI, notează Bloomberg.