NASA a descoperit cea mai tânără gaură neagră observată vreodată - VIDEO

Autor: Radu Racu 15.11.2010

Telescopul Chandra X-ray Observatory, cel mai performant instrument orbital de receptare a razelor X, a decoperit ceea ce ar putea fi "cea mai tânără gaură neagră observată vreodată" au anunţat experţii NASA, într-o conferinţă de presă organizată luni seara. Gaura Neagră veche de doar 30 de ani oferă astronomilor oportunitatea unică de a observa acest fenomen cum se dezvoltă.

Gaura Neagră s-a format din SN 1979C, o stea din galaxia M100 care a evoluat într-o supernovă, la o distanţă de aproximativ 50 de milioane de ani lumină de pământ. Datele colectate de telescopul Chandra X-ray Observatory şi alte două telescoape europene au indicat o sursă stabilă a razelor X emise de supernovă în perioada 1995-2007, ceea ce sugerează că obiectul este o gaură neagră.

"Dacă interpretarea noastră este corectă, este cel mai apropiat exemplu unde este observată naşterea unei găuri negre până acum", a declarat Daniel Patnaude, de la centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian, directorul proiectului de cercetare. "Aceasta este prima dată când observăm cu se formează acest fenomen", spune şi Abraham Loeb, de la acelaşi institut de cercetare.

Oamenii de ştiinţă spun că fenomenul a fost descoperit prima dată de un astronom amator, în anul 1979, când o stea de 20 de ori mai mare ca soarele nostru s-a prăbuşit.

NASA - agenţia aerospaţială americană- a anunţat o conferinţă de presă pentru luni, ora 12:30: (19:30, ora României) pentru a oferi detalii despre un "obiect excepţional" descoperit în spaţiul cosmic din apropierea Pâmântului.Obiectul a fost descoperit de către Observatorul Chandra, considerat unul dintre cele mai bune din lume, conform Gândul

Chandra X-ray Observatory este al treilea mare satelit al NASA, alături de Hubble şi Compton, lansat în anul 1999, în onoarea fizicianului Subrahmanyan Chandrasekhar, conform Wikipedia. Telescopul are o putere de 100 de ori mai mare decât orice receptor de raze X precedent. Atmosfera pământului absoarbe majoritatea emisiilor de raze X, nedetectabile de instrumente amplasate pe planetă, astfel că observaţiile mai profunde necesită un telescop orbital.

Găurile negre sunt fenomene cosmice care se formează după "moartea" unei stele "bătrâne". După ce centrul unei stele masive şi bătrâne încetează să mai genereze energie prin fuziune nucleară, ea poate suferi un colaps gravitaţional brusc devenind stea neutronică sau gaură neagră, conform Wikipedia.