Cel mai bine plătit CEO american a câştigat 87 de milioane de dolari

Ziarul Financiar 15.11.2010

Gregory Maffei (foto), directorul executiv al Liberty Media, a câştigat anul trecut 87,1 milioane de dolari după ce a oferit acţionarilor un randament de 247%. În Marea Britanie, Bart Becht de la compania Reckitt Benckiser a fost cel mai bine plătit executiv şi a câştigat 102 milioane de euro



Gregory Maffei, directorul exe­cutiv al Liberty Media, a fost anul trecut cel mai bine plătit CEO din Statele Unite, scrie The Wall Street Journal.

Câştigul său înainte de scăderea taxelor a fost de 87,1 milioane de dolari (63,3 milioane de euro), de patru ori mai mult decât în 2008, conform unui studiu realizat de cotidianul american şi de Hay Group.
Ray Irani, directorul executiv al Occidental Petroleum şi ocupantul primului loc în varianta iniţială a topului (apărută în aprilie), a căzut pe locul trei cu un pachet salarial de 52,2 milioane de dolari. "Compensaţiile primite de Irani în 2009 reflectă atât lidershipul eficient al acestuia, cât şi randamentele excepţionale oferite acţionarilor", a declarat un pur­tător de cuvânt al Occidental Petroleum.

Pe locul doi se află Larry Ellison, fondatorul gigantului Oracle. El a primit anul trecut compensaţii de 68,6 milioane de dolari, cea mai mare parte a acestora constând în opţiuni pe acţiuni în valoare de 61 de milioane de dolari. Larry Ellison are o avere estimată de revista americană Forbes la 27 de miliarde de dolari.
Bonusurile primite de executivi au crescut cu aproximativ 11%, până la o valoare medie de 1,6 milioane de dolari (1,2 milioane de euro).
Aproximativ 53% din directorii exe­cutivi au primit bonusuri sub formă de acţiuni.
Nu doar compensaţiile executivilor au crescut, ci şi profiturile realizate de ac­ţio­nari. Spre exemplu, compania Liberty Media a oferit acţionarilor un randament de 247% anul trecut. Acesta include creşterea preţului acţiunilor şi dividen­dele reinvestite.