Facebook a ajuns cea de-a treia companie de internet din SUA, cu o valoare de 41 mld. dolari

Autor: Magraon Andreea 15.11.2010

Valoarea de piaţă a Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a ajuns la 41 de miliarde de dolari, depăşind portalul de licitaţii online Ebay, care valorează 39,3 miliarde de dolari, relatează Bloomberg. Astfel, reţeaua de socializare a devenit cea de-a treia companie de internet din Statele Unite, în urma Amazon, cel mai mare retailer online din lume, care valorează 74,4 miliarde de dolari şi Google, cel mai popular motor de căutare la nivel mondial, cu o valoare de 192,9 miliarde de dolari.

Acţiunile Facebook se tranzacţionează cu peste 16 dolari fiecare la SecondMarket Inc, o piaţă pentru companiile care nu sunt listate la bursă. Ultima evaluare a companiei a fost făcută la începutul toamnei, respectiv de 33,7 miliarde de dolari. Compania estimează venituri de 1,4 miliarde de dolari în acest an, în mare parte din publicitate, faţă de 800 de milioane de dolari anul trecut.

Facebook, fondată în anul 2004 ca o reţea de socializare pentru universităţile din Ivy League, a ajuns în scurt timp să valoreze mai mult decât gigantul internet Yahoo! sau site-ul de turism Expedia Inc. Prin faptul că oferă o platformă pentru postarea de informaţii, mesaje şi fotografii, reţeaua a atras peste 500 de milioane de utilizatori şi o mulţime de companii care să-şi facă publicitate pe site.
Fondată de Mark Zuckerberg, compania are o valoare estimată la 33,7 miliarde de dolari. Facebook este deţinută în prezent de mai mulţi investitori precum Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft şi compania rusească Digital Sky Technologies, care a făcut anul trecut o infuzie de capital de 200 de milioane de dolari. Mark Zuckerberg are 24% din acţiuni, a căror valoare este estimată la 9 miliarde de dolari.

O listare pe bursă a Facebook este aşteptată de investitori, însă Mark Zuckerberg susţine că aceasta ar putea avea loc în 2012. Valoarea Facebook la SecondMarket s-a triplat în ultimul an, potrivit Bloomberg.
"Înţelegem că există o mare curiozitate în ceea ce priveşte trecutul companiei şi performaneţele noastre financiare. Cu toate acestea, încercările din exterior de a estima veniturile sau valoarea companiei sunt pure speculaţii şi trebuie tratate ca atare", a declarat Jonathan Thaw, purtător de cuvânt al companiei.

În prezent Facebook este considerată un rival de temut pentru companii precum Google sau Yahoo!. Potrivit presei internaţionale, Facebook urmează să lanseze un serviciu de e-mail care să concureze cu Gmail, al Google. Noul produs al Facebook le va permite celor peste 500 de milioane de utilizatori să-şi creeze adrese de e-mail cu domeniul @facebook.com. În prezent, compania le permite utilizatorilor să-şi trimită mesaje între ei, dar serviciul oferit are funcţii limitate în raport cu Gmail, Yahoo! Mail sau Hotmail, ale Microsoft. Pe fondul pregătirilor pentru lansarea serviciului de e-mail, Facebook va investi 450 de milioane de dolari într-un nou centru de date în Carolina de Nord.