Românii vin cu primele gadgeturi pe piaţa în formare a tabletelor PC şi a cititoarelor de cărţi electronice

Autor: Adrian Seceleanu 16.11.2010

Primul cititor de cărţi electronice lansat de o firmă din România costă 150 de euro şi va fi pus în vânzare în două săptămâni. La jumătatea lunii decembrie şi braşovenii de la Allview atacă piaţa cu o tabletă la 200 de euro.



Companiile româneşti Televoice şi Visual Fan, care au ajuns în ultimii ani fiecare la afaceri de milioane de euro comercializând sub nume propriu sisteme GPS şi alte gadgeturi IT&C, vor intra luna viitoare în competiţie şi pe una dintre cele mai noi arii de competiţie din industria IT: tabletele PC şi cititoarele de cărţi electronice.
Televoice, companie deţinută de omul de afaceri Liviu Nistoran, va lansa luna viitoare Evobook - un cititor de cărţi electronice la preţul de 150 de euro şi o tabletă bazată pe sistemul de operare Google Android în primul trimestru al anului viitor.

Evobook, primul cititor de cărţi electronice care include tehnologia e-ink lansat de o firmă locală, se va vinde luna viitoare în 500 până la 1.000 de exemplare, estimează Liviu Nistoran, preşedinte şi proprietar al Televoice, care se bazează pe preţ, suportul pentru limba română şi conţinut pentru a atinge această ţintă. "Evobook are întregul suport pentru limba română: meniu, manual, fonturi româneşti, dicţionar român-englez. Pe portalul evobook.ro va fi disponibil conţinut local, pentru care suntem în discuţii cu mai multe edituri." Evobook este produs în China.

"În România, pentru 2011 estimăm o piaţă de aproximativ 3 milioane de euro, urmând ca în 2013 aceasta să depăşească 10 milioane de euro", a declarat Nistoran. El a adăugat că estimează afaceri de 3,5 mil. euro pentru compania sa în acest an. "În primul trimestru al anului viitor vom lansa şi un Media Tablet pe Android care va fi color şi va avea conectivitate Wi-Fi şi 3G."
Amazon Kindle, unul dintre cel mai bine vândute cititoare de cărţi în format electronic, care se poate comanda şi în România, are preţuri între 140 şi 380 de dolari. Pe piaţa locală mai sunt disponibile şi gadgeturi similare marca Serioux sau iRiver, la preţuri între 500 şi 1.000 de lei.

Visual Fan va lansa luna viitoare pe piaţa locală o tabletă PC cu sistemul de operare Google Android 2.1, ecran de 7 inch (la fel ca Samsung Galaxy Tab) şi conectitivitate Wi-Fi. Gadgetul, denumit "Tableta PC Allview AllDro", va fi disponibil în mai multe reţele de magazine de la jumătatea lunii viitoare la un preţ de aproximativ 800 de lei (200 de euro), a precizat pentru ZF Lucian Peticilă, directorul general al companiei. Preţul final urmează să fie stabilit în cursul acestei săptămâni. Potrivit lui Lucian Peticilă, la tabletă va putea fi ataşat în viitor şi un modul 3G care să permită conectarea tabletei la reţelele de internet mobil ale operatorilor de telecom.

Cele două companii vor intra astfel în competiţie cu giganţi mondiali ca Apple, Samsung, HP, Dell, iRiver sau Amazon ale căror tablete PC şi cititoare de cărţi în format electronic au început să câştige adepţi şi pe piaţa locală. Tableta Apple iPad, care are preţuri pornind de la 2.300 de lei (540 de euro), s-a vândut deja pe piaţa locală în câteva sute de exemplare. Tableta Samsung Galaxy Tab, recent lansată pe piaţa locală, are preţuri pornind de la 1.500 de lei (349 de euro) cu abonamente de net mobil de la Orange şi Vodafone, sau de aproximativ 700 de euro fără abonament.