Ziarul Financiar lansează Topul celor mai valoroase companii din România. Petrom, pe locul întâi, cu o valoare de 4,51 miliarde euro

Ziarul Financiar 16.11.2010

Petrom, Fondul Proprietatea şi Hidroelectrica conduc în Top 100 al celor mai valoroase companii din România 2010, a cincea ediţie a anuarului publicat astăzi de ZF. Topul este realizat împreună cu casa de investiţii Capital Partners. Petrom, Fondul Proprietatea şi Hidroelectrica sunt cele mai valoroase companii în 2010, cu o valoare de piaţă de 4,5 mld. euro, 3,8 mld. euro şi, respectiv, 3,35 mld. euro, în condiţiile în care în 2009 pe primele trei locuri au fost Petrom, Orange şi Fondul Proprietatea.



Companiile din energie au cucerit astfel primele poziţii din top, având în vedere că valoarea Fondului Proprietatea este dată în primul rând de participaţiile acestuia la companiile din energie.
Topul fost creat la iniţiativa Ziarului Finan­ciar, în 2006, în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, una dintre cele mai mari firme independente pentru con­sul­tanţă în fuziuni şi achiziţii şi pentru finanţări din România.

Vedeţi aici topul integral al celor mai valoroase companii din România

Scopul publicării acestui top este de a avea în fiecare an o imagine a evoluţiei valorii com­paniilor din România.
Cea mai spectaculoasă evoluţie, de la o va­loare de 169 mil. euro în 2009 la 447 mil. euro anul acesta, a avut-o fabrica de tele­foa­ne mobile de la Cluj, Nokia.

Anul acesta sunt opt companii nou-in­trate în top, din care 5 companii de producţie (Arctic - electrocasnice, Holz­industrie - prefabricate din lemn, Johnson Controls, Continental Automotive, Pirreli - componente auto). Au mai intrat în top A&D Pharma, Romstrade (construcţii, controlată de Nelu Iordache), Groupama (asigurări).
Din cele 100 de companii din top, 14 sunt de stat sau cu capital majoritar, 11 sunt cu capital privat românesc, iar restul de 75 sunt cu capital majoritar privat sau de stat străin.
Cele 14 companii de stat sau majoritar de stat sunt în valoare de circa 15 miliarde de euro, dintre care patru în top 10 (Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica).
Cele 11 companii cu capital privat românesc majoritar au o valoare totală de
2,5 miliarde de euro.
Pe primele trei locuri sunt Banca Transilvania - cu o valoare de 491 de milioane de euro, dată de capitalizarea bursieră, RCS&RDS (telecom, controlată de Zoltan Teszari) - cu o valoare de 412 milioane de euro şi Interagro (industria chimică, agricultură, controlată de Ioan Niculae) - cu o valoare de 231 de milioane de euro, urmate de Grup Servicii Petroliere (Gabriel Comă­nescu), Romstrade, TV Antena 1 şi cele 5 SIF-uri, ultimele cu valoarea dată de cotaţia la Bursă.

Anul fără tranzacţii mari
Valoarea companiilor se verifică în general prin tranzacţii, dar cele de valori mari au lipsit în 2010 în România.
"Revenirea pieţei de fuziuni şi achiziţii din economiile emergente nu este nicidecum reflectată în cvasiîngheţul pieţei din România. Volume nesemnificative ale pieţei de M&A şi multipli sub media ţărilor emergente pun România la marginea hărţii sau chiar o scot din categoria ţărilor emergente", spune Cristian Manole, business analyst, M&A Department, Casa de Investiţii Capital Partners.
Manole afirmă că eticheta de "Localizat în România" nu mai reprezintă un plus pentru companiile româneşti, ba chiar din contră.
"România nu mai oferă în acest moment rate de creştere sau randamente pe măsura riscurilor. Şi nu pare în stare să o facă nici în viitorul apropiat", mai spune Manole.
Valoarea companiilor este în stagnare în general după scăderile abrupte din 2009 şi 2008, care au şters jumătate din evaluările anului 2007.
Astfel, valoarea totală a celor 100 de companii a rămas la circa 56 miliarde de euro în 2010, faţă de 55,7 miliarde de euro valoarea totală din 2009. În 2007, anul de vârf, valoarea totală a primelor 100 de companii ajunsese la aproape 100 de miliarde de euro.
Numai Petrom şi BRD erau cotate pe Bursă în septembrie 2007 la 8,4 miliarde de euro, respectiv 5,4 miliarde de euro, în prezent fiind evaluate la jumătate.
Evaluarea s-a făcut pe baza datelor financiare din 2009 la companiile necotate, iar la companiile cotate valoarea este dată de capitalizarea bursieră din ultima zi lucrătoare a lunii septembrie, în cazul acesta 30 septembrie 2010.
Au fost selectate pentru analiză primele 300 de companii (ca entităţi distincte, nu ca grupuri) în funcţie de cifra de afaceri şi primele 300 în funcţie de profitul net obţi­nut în 2009.
Pot exista holdinguri, grupuri de companii cu capital privat sau străin care să nu intre în top pentru că nu sunt toate afacerile pe o singură entitate juridică.
Pentru comparaţie internaţională, cea mai valoroasă companie din lume, Exxon (petrol), are o capitalizare bursieră de
330 de miliarde de dolari (250 de miliarde de euro).

Premii pentru cele mai valoroase companii

Ziarul Financiar a premiat marţi-seară cele mai valoroase 10 companii din România, precum şi oamenii sau organizaţiile care au arătat anul acesta drumul spre relansare, la Gala ZF 2010 - Ieşirea din criză. Premiile acordate la Gala ZF 2010 recunosc performanţele primelor 10 companii din anuarul Top 100 cele mai valoroase companii realizat de ZF împreună cu casa de investiţii Capital Partners. A cincea ediţie a anuarului a fost lansată la eveniment.

Trofeele au revenit companiilor:
Petrom - Locul I
Fondul Proprietatea - Locul II
Hidroelectrica - Locul III
Orange - Locul IV
Vodafone - Locul V
Romgaz - Locul VI
BRD - Locul VII
BCR - Locul VIII
Nuclearelectrica - Locul IX
Romtelecom - Locul X

Ziarul Financiar a decernat la Gala ZF 2010, având ca temă "Ieşirea din criză", şi cinci premii speciale pentru oameni sau organizaţii care au arătat anul acesta drumul spre relansare:
Nokia România - pentru cea mai puternică ascensiune în topul celor mai valoroase 100 de companii
Cris-Tim - pentru iniţiativele de ieşire din criză: accelerarea deschiderii de magazine
Automobile Dacia - pentru că este exportatorul nr. 1 în plină criză
CEZ România - pentru cea mai mare investiţie în energia eoliană, în Dobrogea
Radu Georgescu - pentru fondarea şi vânzarea Gecad ePayment

Unul dintre cei mai vechi abonaţi ai Ziarului Financiar, compania Alka a primit, de asemenea, un premiu special la Gala ZF 2010.

Evenimentul desfăşurat la JW Marriott Bucharest Grand Hotel a reunit peste 300 de lideri ai mediului de business din România şi a fost prezentat de Amalia Enache şi Cristian Leonte.

Gala ZF 2010 a avut ca partener GOLD compania Rompetrol, ca parteneri Silver - Ţucă Zbârcea & Asociaţii, GDF SUEZ şi Ursus Breweries, iar ca parteneri - Audi, BVB şi Coca-Cola.