Ce a evitat Franks să spună: Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare, precondiţie pentru tranşa FMI

Ziarul Financiar 17.11.2010

Modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel încât să asigure transparenţă dar şi stabilitate financiară, este una dintre cele 5 precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizează că prevederile nu vor fi aplicate contractelor în derulare, informează Mediafax.

"Ca o precondiţie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura că Ordonanţa 50 din 2010 va îmbunătăţi transparenţa şi protecţia drepturilor consumatorilor, asigurând, totodată, stabilitatea sistemului financiar şi conformitatea cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene. În acelaşi timp, ne vom asigura că BNR este singura instituţie autorizată pentru reglementarea activităţii de creditare a băncilor", se arată în scrisoarea suplimentară convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obţinută de MEDIAFAX.

Pe de altă parte, la anexa scrisorii de intenţie, la capitolul "Precondiţii", este specificată modificarea ordonanţei "astfel încât să nu fie aplicată contractelor în derulare".

Ordonanţa privind creditele de consum se află în dezbatere la Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, după ce a fost aprobată în Senat fără nicio modificare.

O delegaţie condusă de Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), s-a întâlnit săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru iniţierea dialogului cu oficialii UE pentru a clarifica aspecte referitoare la unul din articolele ordonanţei privind contractele de credit ale populaţiei. Citiţi mai multe despre Ordonanţa 50 pe www.mediafax.ro.