Unitatea UE din Finanţe va trece la premier, cu dreptul de a lua decizii în ministere

Autor: Thomas Dinca 17.11.2010

Guvernul s-a angajat la FMI că va acorda prioritate programelor sprijinite din fonduri europene când decide noi investiţii şi că Unitatea de Management a proiectelor UE va trece de la Finanţe în subordinea premierului, cu autoritatea de a lua măsuri în ministere pentru accelerarea absorbţiei.

Obligaţiile asumate de Executiv pentru atragerea mai multor fonduri europene sunt prevăzute în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie.

"Accelerarea absorbţiei fondurilor UE rămâne un obiectiv central al Guvernului, iar în următorul an ne vom concentra pe întărirea capacităţii administrative a unităţilor de management al fondurilor, pe modernizarea legislaţiei privind investiţiile publice şi a altor domenii relevante pentru absorbţia fondurilor UE şi pe prioritizarea investiţiilor astfel încât să fie asigurată suficientă finanţare pentru proiecte importante", se arată în scrisoarea obţinută de Mediafax.

Guvernul se angajează să acorde prioritate cofinanţării proiectelor UE atunci când lansează noi investiţii, să prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel încât să fie susţinute în principal acele investiţii pentru care pot fi asigurate fonduri şi să evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.