Prima generaţie de manageri a Facebook se retrage

Autor: Magraon Andreea 17.11.2010

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, pierde rând pe rând oamenii care au pus pe picioare com­pa­nia, pe măsură ce aceştia preferă să-şi fondeze propriile afa­ceri.
Mulţi dintre ei, care au lucrat la Facebook încă din 2004, anul în care a fost fondată, părăsesc compania, scrie coti­dianul The New York Times.

Printre primii care au plecat se numără Dustin Moskovitz şi Chris Hughes, prieteni apropiaţi ai lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Cei doi au fost colegii acestuia de cameră în campusul Harvard, unde compania a fost fondată în 2004. Moskovitz a părăsit compania pentru a crea Asana, producător de soft pentru gestionare activităţii angajaţilor. La rândul său, Hughes, care a fost primul purtător de cuvânt al companiei, a fondat Jumo, o reţea de socializare pentru "cei care vor să schimbe lumea". Potrivit cărţii "The Facebook effect", Moskovitz are 6% din acţiunile companiei, evaluate la 1,8 miliarde de dolari.

De asemenea, Dave Morin, fost manager în ca­drul Facebook, lucrează la pro­pria companie, iar Adan D'Angelo, fost di­rec­tor teh­nic al reţelei de socializare, şi Charlie Cheever, alt fost ma­na­ger, au părăsit com­pania în 2008, iar în urmă cu un an au înfiinţat Quora, un site cu întrebări şi răspun­suri. Po­trivit The New York Times, mai mult de şase start-up-uri au fost fondate de primii angajaţi ai Facebook.

Plecarea acestora urmea­ză exemplul marilor com­panii din Silicon Valley, precum Yahoo!, eBay sau Google. După ce se îmbogăţesc, primii angajaţi pleacă pentru a-şi înfiinţa propriile afaceri. Dar spre deosebire de companiile mai sus menţionate, angajaţii Facebook nu au obţinut bani pe acţiunile pe care le deţin în cadrul companiei.

Facebook nu este listată momentan la bursă, iar evenimentul va avea loc cel mai probabil în următorii doi ani, potrivit lui Mark Zuckerberg. Valoarea companiei este estimată la peste 41 de miliarde de dolari. Angajaţii care părăsesc compania îşi pot vinde însă acţiunile pe piaţa secundară, o alternativă care are limitări pentru că există mai puţini cumpărători.
Anul trecut, Facebook le-a oferit posibilitatea angajaţilor de a-şi schimba acţiunile în bani, după ce compania rusă de internet Mail.ru a cumpărat 100 de milioane de acţiuni ale reţelei de socializare.

Cu toate acestea, nu există un exod al angajaţilor Facebook. Numărul celor care pleacă este relativ mic. Larry Yu, purtător de cuvânt al companiei, a declarat că grupul celor care au lucrat de la început în cadrul Facebook sunt antreprenori prin naştere şi nu este de mirare că preferă să plece şi să-şi formeze propriile afaceri. "Nu vedem reducerea numărului de angajaţi drept o mare problemă în acest moment", a declarat el.