Guvernul pierde venituri din impozit pe profit şi venit, dar încasează din TVA "datorită colectării"

Autor: Thomas Dinca 18.11.2010

Guvernul estimează pe finalul anului încasări mai mici din impozitul pe profit, din cauza crizei, reducerii expunerii băncilor şi creşterii creditelor neperformante, şi din impozitul pe venit, dar aşteaptă venituri mai mari din TVA, apreciind că sunt "performanţe în colectare".

Ţintele revizuite de venituri sunt cuprinse în proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, obţinut de Mediafax Business.

Executivul arată în document că veniturile pe care se bazează din impozitul pe profit sunt cu 770 milioane lei mai mici decât estimarea iniţială, în principal din cauza efectului contracţiei economice, reducerii expunerilor băncilor comerciale şi creşterii volumului creditelor neperformante, iar încasările din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice sunt cu 105,3 milioane lei mai mici decât a estimat în luna august, la prima rectificare bugetară.

Veniturile nefiscale sunt indicate în scădere cu 780,3 milioane lei.

Încasări suplimentare faţă de estimarea din vară sunt prognozate însă la TVA, cu peste două miliarde lei, majorare bazată în opinia Guvernului pe evoluţia peste aşteptări a încasărilor.

Guvernul arată că media încasărilor pe lunile august şi septembrie (influenţate de creşterea cotei) a depăşit cu 34% media încasărilor din primele şapte luni ale anului, ceea ce denotă "o performanţă foarte bună a colectării".

"La îmbunătăţirea colectării a contribuit şi efectul aplicării OU 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale", susţine Guvernul. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.