Liliana Solomon, Vodafone: Mandatul de CEO în România a fost cea mai bună perioadă din carieră până acum

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 18.11.2010

La finele mandatului de CEO, Liliana Solomon spune că lasă în urmă o companie "robustă" financiar, care are "toate opţiunile strategice deschise".



Mandatul de cinci ani în funcţia de director executiv al Vodafone România, în care a gestionat un business de aproape 1 mld. euro pe una dintre cele mai dure pieţe telecom din UE, reprezintă cea mai bună perioadă de până acum din întreaga carieră profesională, a declarat ieri Liliana Solomon, în cadrul unei întâlniri cu presa, ultima în calitate de CEO.

"Pentru mine aceasta este cea mai frumoasă etapă din cariera mea profesională de până acum, şi datorită faptului că acesta a fost primul meu rol de CEO, în care am avut oportunitatea să preiau un business care creştea, care a trecut apoi printr-un rebranding şi a fost integrat într-o altă cultură organizaţională", a spus Solomon. Ea va prelua luna viitoare funcţia de director operaţional pentru 14 ţări europene al Vodafone, la sediul central al grupului, în Londra.

Poziţia de director de operaţiuni pentru afacerile din Europa ale grupului britanic Vodafone nu presupune o muncă birocratică ci călătorii în toate cele 14 ţări coordonate şi lucrul direct cu echipele locale de management pentru implementarea strategiei grupului, a declarat Liliana Solomon, care îşi va încheia în această lună mandatul de CEO al Vodafone România.

"E un job care presupune foarte multe călătorii cu avionul, nu e ceva ce se realizează stând într-un birou. Nu mă retrag la Londra", a spus Solomon, adăugând că deja a început să-şi preia atribuţiunile. "Abia m-am întors din Ungaria, iar în perioada următoare voi merge şi în Turcia, Grecia şi Cehia."

Solomon va lucra direct cu Michael Combes, CEO al Vodafone pentru Europa, iar rolul său principal va fi legat de punerea în practică a strategiei grupului, dar ajustând planurile la condiţiile locale. "Parte din rolul meu este să translatez, să iau această strategie şi să lucrez cu echipele de management din fiecare ţară pentru a vedea ce poate fi aplicat, cum se poate lansa strategia ţinând cont de experienţele de pe alte pieţe. Este un rol global, de implicare în strategie." Solomon afirmă că din noua poziţie va continua să fie legată de subsidiara din România. "Voi continua să fiu aproape de Vodafone în România, voi avea un portofoliu mult mai amplu, dar voi fi cu regularitate aici la întâlnirile cu managementul local."

Managerul român spune că bilanţul celor cinci ani de mandat în fruntea Vodafone România este unul pozitiv. "Compania are un cash flow puternic, astfel că în acest moment are toate opţiunile strategice deschise în România." Ea a adăugat că deciziile luate încă de la începutul mandatului s-au dovedit a fi corecte. "În perioada 2006-2007 când spuneam că într-o organizaţie cheltuielile nu au voie să crească mai repede decât cifra de afaceri, acest lucru era aproape de nemaiauzit. Dar cred că situaţia financiară robustă a companiei de astăzi este datorată faptului că noi ne-am pregătit din timp."

Întrebată cum comentează faptul că Vodafone nu a trecut pe primul loc pe piaţă, un obiectiv enunţat la preluarea mandatului în 2005, Liliana Solomon afirmă că "de la lună la lună indicatorii de performanţă ai companiei merg în direcţia dorită", iar deciziile luate în cei cinci ani de mandat au fost cele corecte. "Când au apărut schimbările în mediul economic, am decis să luăm o serie de decizii care să asigure succesul companiei pe termen lung. De multe ori dilema pe care o ai ca manager este dacă doreşti un succes imediat sau pe termen lung şi atunci faci anumite schimbări de priorităţi. Pentru mine succesul pe termen lung este cel mai important. O companie trebuie să existe şi după plecarea liderului. Prin urmare, alegerile pe care le-am făcut au fost cele corecte - aşa cum este cazul investiţiei în reţeaua 3G în 900 MHz."