Problemele din Irlanda ţin în tensiune investitorii de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu 18.11.2010

Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,16%, pe o lichiditate de 11,7 milioane lei, rulaj susţinut de mai multe tranzacţii cu acţiuni BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5) şi alte trei SIF-uri.
Cele mai multe acţiuni au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de miercuri, singurele titluri care au înregistrat variaţii mai vizibile fiind SIF-urile. Totuşi, volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse, cei mai mulţi investitori continuând să stea pe poziţii de aşteptare.

"Probabil că au fost nişte tranzacţii negociate dinainte, însă le-au făcut direct în piaţa principală. În condiţiile lichidităţii reduse din ultima perioadă s-au mai realizat astfel de tranzacţii cu pachete mai mari decât cele din piaţă", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities. Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu doar 0,17%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au plasat indicele BET-FI cu 1,03% peste nivelul de miercuri.
Morariu crede că majoritatea speculatorilor preferă să aştepte înainte de a intra la tranzacţionare atât din cauza incertitudinii privind evoluţia economiei, dar şi a instabilităţii politice din România, cât şi ca urmare a ştirilor mixte de pe bursele externe.

"Din păcate la noi investitorii nu prea au încredere în creşterea bursei, şi din această cauză au fost tranzacţionate volume mari în şedinţele de scădere decât în cele de creştere. Investitorii nu cred, deocamdată, în măsurile de creştere economică propuse de guvern, iar scandalurile şi moţiunea din ultima perioadă nu fac decât să adâncească această neîncredere", a declarat Morariu.

El crede că informaţiile mixte de pe plan extern îi împiedică pe investitori să îşi formeze o strategie de investiţii, astfel încât pe pieţe să se contureze un trend.
"Ştirile sunt deoportivă bune şi proaste, astfel încât pe pieţe nu s-a conturat un trend. Pe de o parte se observă o scădere a şomajului şi creştere economică, iar pe de alta au apărut problemele grave din Irlanda, astfel că mare parte dintre investitori sunt în aşteptare", a mai spus Morariu.

Investitorii nu au avut o reacţie vizibilă la propunerea de diminuare a capitalului social al BVB, astfel că acţiunile operatorului de piaţă au încheiat ziua în creştere cu 1,1%, la 36,9 lei. Aceste titluri au înregistrat un rulaj de 385.000 de lei.
Surse din piaţa de capital au declarat că Daniel Ţepeş, membru în CA al BVB şi acţionar al operatorului de piaţă, a solicitat reducerea capitalului cu aproximativ nouă milioane de euro, bani care ar urma să fie distribuiţi acţionarilor. Propunerea este în analiza CA al Bursei, care va stabili dacă va convoca AGA pentru dezbaterea solicitării.
"În mod normal propunerea de diminuare a capitalului social nu ar trebui să influenţeze decât acţionarii acesteia şi nu toată piaţa", a mai spus Morariu.
Pe plan extern, la finalul sesiunii de la Bucureşti bursele vest-europene avansau cu maximum 1,4%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu până la 1,7%.