Statul începe din ianuarie distribuirea cardurilor de sănătate şi limitează extinderea farmaciilor

Autor: Ioana David 18.11.2010

Ministerul Sănătăţii va începe din ianuarie 2011 distribuirea cardului de sănătate, documentul care va conţine toate datele de identificare şi istoricul medical al pacientului, proces care se va întinde pe parcursul întregului an. Documentul va costa 2 euro şi va fi realizat de Imprimeria Naţională.
"Personalul medical va avea şi el un card personal cu care se va interconecta în reţea pentru că trebuie să ştim cine are acces la sistem", a spus Cseke Attila, ministrul sănătăţii. El a precizat că acum se lucrează la caietul de sarcini pentru licitaţia prin care urmează să se achiziţioneze cititoare de carduri, dispozitive care vor permite listarea informaţiilor de pe card.

Prin intermediul acestui card, o persoană va putea dovedi că este asigurată şi că plăţile la fondul de sănătate au fost făcute. De asemenea, cardul va conţine informaţii precum numele şi CNP-ul persoanei, istoricul medical, grupa de sânge, dacă doreşte sau nu să doneze organe, cine este medicul de familie, de câte ori a apelat la medic în ultima perioadă.

"Este necesar ca românii să conştientizeze că sistemul sanitar şi sănătatea costă (...) Ai dreptul la servicii medicale în măsura în care plăteşti. Dacă nu eşti asigurat, o să ai probleme", a mai spus ministrul. El a precizat că va veni şi cu soluţii în ceea ce priveşte numărul mare al celor exceptaţi de la plata contribuţiilor.

Noi reglementări în ceea ce priveşte extinderea farmaciilor

Ministerul Sănătăţii propune extinderea farmaciilor numai la 500 de metri una de cealaltă şi numai dacă 51% din acţiuni sunt deţinute de farmacişti sau asociaţii de farmacişti.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă anunţat de ministrul sănătăţii ieri are ca scop creşterea numărului unităţilor farmaceutice din zonele rurale, o arie slab acoperită până acum. Ministrul mai propune existenţa a cel puţin unei farmacii cu program non-stop în localităţile cu peste 20.000 de locuitori şi ar vrea implementarea tuturor acestor schimbări până la sfârşitul anului.

"Modificarea legii farmaciei reprezintă o urgenţă pentru că la finalul anului încetează aplicabilitatea criteriului demografic pentru înfiinţarea unei farmacii. Eliminarea acestui criteriu ar duce la deschiderea fără limite a farmaciilor şi concentrarea în mediul urban. Este o tendinţă previzibilă", a spus Cseke Attila, ministrul sănătăţii.

În prezent, numărul de farmacii dintr-un oraş este stabilit prin lege. Astfel, pentru Bucureşti se poate înfiinţa o farmacie la 3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ una la 3.500 de locuitori şi în restul una la 4.000. În mediul rural nu există restricţii. Excepţiile erau farmaciile din centre comerciale şi gări. În propunerea Ministerului Sănătăţii nu se mai regăsesc aceste excepţii.

"Excepţiile au fost folosite din plin", a spus Cseke.

Concret, ministerul propune menţinerea criteriului demografic, precum şi înăsprirea acestuia cu obligativitatea ca o farmacie nou-înfiinţată să fie la cel puţin 500 de metri distraţă de o alta. În Bucureşti, ca şi în alte oraşe, există un număr mare de farmacii concentrate în zonele centrale.

Singura excepţie vor fi farmaciile situate doar pe o rază de 100 de metri de spitalele care au compartimente de primiri urgenţe. În Bucureşti, ministrul spune că există peste 10 astfel de spitale.

O altă modificare, farmacia cu program non-stop în localităţile cu peste 20.000 de locuitori, a fost propusă după ce s-a constatat că în unele judeţe fie nu există nicio astfel de unitate, fie există una singură.

Pentru businessul de farmacie, cea mai importantă modificare este legată de faptul că o nouă unitate se poate înfiinţa doar dacă "farmacistul este asociat unic sau dacă asociaţii de farmacişti deţin cel puţin 51% din acţiuni". Aceste propuneri vor lovi în principal reţele. Cele mai mari 10 lanţuri controlează 15% din piaţă, conform unor calcule anterioare ale ZF. Ca număr de unităţi, reţele precum Sensiblu, Catena, Dona, Farmacia Richter, Help Net, Ropharma, City Pharma, Remedio, Centrofarm se află pe primele poziţii în top. România se numără printre puţinele state europene unde există reţele de retail farmaceutic.

Prevederile nu vor avea efect retroactiv. Dacă o reţea decide să cumpere după 1 ianurie 2011 o licenţă pentru extindere, aceasta va intra sub incidenţa noilor reglementări, a explicat Oana Grigore, purtător de cuvânt al ministerului.

Ce spun farmaciştii şi reţelele

"Ar fi măsuri normale în linie cu se întâmplă în UE. Peste tot există legi care stabilesc criterii demografice şi distanţa dintre farmacii", a spus Mihai Miron, proprietarul Ropharma, una dintre cele mai extinse reţele.

Reţeaua Catena, controlată de Anca Vlad, afirmă că planul de dezvoltare va continua după buget.

"Având în vedere că acest proiect de lege a apărut astăzi, vom face în următoarele zile o analiză aprofundată inclusiv din persectiva legislaţiei comerciale în vigoare. Cât priveşte planul de afaceri al farmaciilor Catena, considerăm că acesta va fi îndeplinit şi în condiţiile acestei noi legislaţii", au spus reprezentanţii Catena.

Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, spune că aceste măsuri sunt cerute de farmacişti de 20 de ani şi că toate ţările occidentale au o astfel de legislaţie.

"În ţările foste comuniste, guvernele au făcut harcea-parcea legea farmaciei. Chiar dacă există un criteriu demografic, excepţiile au fost abuzate", a spus ea. Cu toate acestea, Clara Popescu este sceptică în ceea ce priveşte implementarea acestor măsuri pentru că, spune ea, vor exista presiuni.

Pe de altă parte, Asociaţia Reţelelor de Farmacii din România este în mică măsură de acord cu modificările.

"Este posibil să asistăm la un efect advers: în condiţiile în care farmacia ar avea un monopol pe teritoriul respectiv, iar pacientul nu va putea alege farmacia pe care o preferă", se arată în comunicatul în care este criticat proiectul. Din această reţea fac parte Sensiblu, Help Net şi alte reţele mai mici.