Declaraţie-şoc a lui Cătălin Chelu în ultimul interviu acordat Ziarului Financiar: SIF-urile sunt ale trecutului, nu mai oferă siguranţă

Autor: Andrei Chirileasa 19.11.2010

Chelu a cumpărat la finele săptămânii trecute, prin intermediul firmei Portavon SRL Galaţi, un pachet de 29,6% din acţiunile producătorului de echi pamente electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), pentru 11 mil.lei (2,57 mil. euro). El deţine 95% din acţiunile Portavon, firmă care a cum părat recent şi 26% din acţiunile Lactate Natura Târgovişte (INBO) de la SIF Oltenia, cu 9,3 mil. lei (2,18 mil. euro).

Alte firme care au fost raportate în ultimul an ca făcând parte din grupul lui Chelu au cumpărat 6% din ELGS (Mattera Com) şi 23% din INBO (Debrocons şi Revan Com). Investiţiile totale din ultima lună se ridică astfel la peste 6 mil. euro.

Chelu şi-a finanţat achiziţiile prin vânzarea de acţiuni la SIF-uri, unde deţine pachete semnificative de acţiuni.

"Am început să mai vând din SIF-uri, deoarece cred că e dezamăgitor ce se întâmplă cu aceste societăţi. SIF-urile au pierdut aproape toate deţinerile majoritare, unde controlau managementul, iar situaţia actuală este nefavorabilă pentru participaţiile financiare strategice pe care le deţin la bănci. SIF-urile sunt ale trecutului, nu mai oferă aceeaşi siguranţă ca altă dată, de aceea prefer să intru în societăţi unde managementul şi munca mea primează", a declarat pentru ZF Cătălin Chelu.

SIF-urile i-au adus banii, faima, dar şi numeroase scandaluri

Chelu şi-a construit averea dar şi faima de investitor pe Bursă investind în acţiunile SIF-urilor încă de la listarea acestora în 1999, când se tranzacţionau la preţuri de 300-400 de lei vechi (0,03- 0,04 lei), intuind potenţialul uriaş care se afla în portofoliile acestora. În ultimii zece ani, preţul titlurilor SIF a crescut de 10 până la 40 de ori, iar portofoliul lui Chelu a ajuns la câteva zeci de milioane de euro. SIF-urile l-au implicat pe Chelu şi în numeroase scandaluri, cele mai cunoscute fiind legate de depăşirea pragului de deţinere legal de 1%. În ultimii doi ani, au apărut numeroase raportări care arată că omul de afaceri controlează direct şi indirect, prin intermediul a zeci de firme, pachete de acţiuni la SIF-uri care depăşesc cu mult pragul de 1% impus de lege. În urma acestor raportări, care au venit chiar de la conducerile SIF, Chelu a fost obligat de CNVM să vândă din acţiunile deţinute la SIF-uri pentru a se încadra în prevederile legale.

El a negat de fiecare dată legătura cu firmele publicate de SIF-uri, la care nu figurează ca acţionar direct, însă conducerile SIF au găsit argumente în favoarea concertării, inclusiv faptul că majoritatea firmelor respective pot fi contactate la acelaşi număr de telefon la care răspund şi firmele cunoscute ale lui Chelu.

Raportările privind deţinerile lui Chelu au apărut după ce acesta a intrat în conflict cu conducerile SIF-urilor. În 2008, pe când era preşedinte la SIF Moldova (SIF2), el a încercat să-l înlăture pe Dinel Staicu de la conducerea SIF Oltenia (SIF5), însă tentativa a fost blocată de conducerea SIF, care i-a suspendat pentru prima dată voturile concertate.

În urma scandalului, Chelu a fost sancţionat de CNVM şi şi-a pierdut locul în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova.

Şi-a construit imperiul tot în relaţie cu SIF-urile

În ciuda neînţelegerilor cu conducerile SIF, Chelu a cumpărat de la acestea mai multe companii în ultimii ani, iar SIF-urile sunt în continuare acţionari în companii controlate de Chelu.

Doar de la SIF Oltenia, Chelu a cumpărat în ultimii trei ani pachetele de control ale producătorului de componente auto Altur Slatina (ALT) şi ale producătorilor de lactate Lacta Giurgiu (INEM) şi Lactate Natura Târgovişte (INBO). De asemenea, Chelu este asociat cu SIF Moldova la Spit Bucovina (SPTU), UPSS Botoşani (UPSS) şi Galgros Galaţi (GALV) şi cu SIF Muntenia (SIF4) la Vulturul Comarnic (VULT).

În prezent, Chelu are cel mai extins portofoliu de companii pe Bursă, deţinând pachete semnificative de acţiuni (de peste 30%) la 15 companii cu o capitalizare cumulată de peste 160 mil. lei.

Ce planuri are la Electroargeş

Electroargeş, cea mai recentă achiziţie a omului de afaceri, este una dintre companiile care au raportat afaceri şi profituri în creştere în acest an, în ciuda crizei economice.

"Am cumpărat Electroargeş pentru că are o activitate foarte sănătoasă la export.Automat vom face investiţii şi vom încerca să atragem fonduri europene, ca şi la celelalte companii unde sunt acţionar", a declarat Cătălin Chelu.

Un alt acţionar semnificativ al Electroargeş este Dumitru Tudor, un alt investitor cunoscut de pe Bursă. Acţiunile Electroargeş vor fi tranzacţionate începând de miercuri la categoria a II-a a BVB.

Chelu şi-a extins investiţiile în ultimii ani în sectorul alimentar, prin achiziţiile de la Lacta Giurgiu, Lactate Natura Târgovişte, dar şi Vinia Iaşi, un producător de vinuri nelistat la Bursă.

"Domeniul alimentar e un sector fără câştiguri extraordinare, dar are o evoluţ ie stabilă", şi-a motivat el opţiunile.

"Am început să mai vând din SIF-uri, deoarece cred că e dezamăgitor ce se întâmplă cu aceste societăţi. SIF-urile au pierdut aproape toate deţinerile majoritare, unde controlau managementul, iar situaţia actuală este nefavorabilă pentru participaţiile financiare strategice pe care le deţin la bănci", a declarat Cătălin Chelu investitor pe Bursă.