Centrul Vechi al Capitalei pune la bătaie 4.000 de locuri în cluburi şi restaurante pentru noaptea de Revelion. Vedeţi aici cine organizează petreceri şi la ce preţuri

Autor: Cristina Stoian 21.11.2010

Restaurantele şi puburile din centrul istoric al Capitalei au pregătit deja pachetele pentru Anul Nou, iar calculele arată aproape 4.000 de locuri disponibile, mare parte în cluburile de noapte, peste 20 de unităţi, petreceri tematice şi o notă de plată totală de circa 200.000 de euro.



Proprietarii restaurantelor şi cafenelelor au reuşit pe sfârşitul acestui an să şteargă mitul conform căruia Centrului Vechi este profitabil doar în zilele de vară.

Vremea bună, dar şi câteva zeci de mii de euro investite în sisteme externe de încălzire şi acoperitori au ţinut terasele pline până cel puţin la jumătatea acestei luni. Rezultatele "peste aşteptări", după cum spun oamenii de afaceri, dau undă verde pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, cu centrul de greutatate pe noaptea dintre ani.

"Începând din toamnă, când s-au terminat concediile, oamenii au fost concentraţi în Bucureşti, iar asta s-a simţit în vânzări, întrucât şi barurile şi terasele au fost pline. Am cerut primăriei să prelungească termenul pentru menţinerea teraselor, iar acum lucrăm la pachetele de Revelion", declară Daniel Mischie, directorul de dezvoltare a grupului City Grill.

Deschis la shaorma

Dacă anul trecut proprietarii grupului au organizat petrecerea de Anul Nou doar în restaurantele Caru' cu Bere şi City Grill în zona Centrului Vechi, anul acesta extind oferta cu diferite tematici şi în pub-ul Cantina Sport Bar şi păstrează deschisă shaormeria Bundetot. Încasările estimate pentru o singură noapte se ridică la 80.000 de euro.

"La începutul lui noiembrie am creionat diferite tipuri de oferte pentru cele patru unităţi. Menţinem aceleaşi preţuri de anul trecut, în condiţiile în care moneda euro este mai scumpă, TVA a crescut, preferând să ne diminuăm marja, dar să avem toate restaurantele pline", completează Dragoş Petrescu, proprietarul grupului, care organizează petrecerea de Revelion şi în alte unităţi din Bucureşti, City Grill Primăverii, Buongiorno şi Hanu Berarilor.

Cu mâncare românească la City Grill, franţuzească la Caru' cu Bere şi mediteraneană la Buongiorno, compania anunţă deja un grad de ocupare de 28%, "procentaj mai bun decât anul trecut". În Centrul Vechi al Capitalei, Petrescu pune la dispoziţie 770 de locuri, cele mai scumpe fiind cele la Caru' cu Bere- 500 de lei de persoană şi 450 de lei "pentru cei care vor achita avansul până la jumătatea lui noiembrie".

Dacă anul trecut numărai pe degete cluburile şi barurile care aveau uşile deschise în noaptea de 31 decembrie, anul acesta numărul lor trece de 20, iar câteva anunţă chiar intrare liberă, singura diferenţă fiind programul prelungit.

Puburile şi cluburile deschise în ultimii doi ani în zona istorică a Capitalei, cum ar fi St.Patrick, Vintage Pub, Bordello's sau Arcade Café au prins curaj întrucât au deja clienţi fideli şi înaintează preţuri cuprinse între 60 şi 80 de euro. Restaurantele pun pe flyerele promoţionale ataşate la meniul de la mese oferte care trec de 100 de euro, în timp ce noii veniţi, Dirty Harris, Unique, Hatters sau Scarlett Pub încă mai aşteaptă clienţi "să se intereseze" pentru a putea spune sigur care va fi tariful de intrare. Cert este însă că toată lumea va avea şampanie şi artificii. În rest, fiecare petrecere cu surprizele ei.

Rock anii '80

Actorul Mugur Mihăescu, care deţine pub-ul irlandez St. Patrick pe strada Smârdan a decis care va fi planul de bătaie pentru Revelion, afişele de promovare fiind menite să atragă iubitorii de muzică rock a anilor '80. "Decorul şi atmosfera vor fi legate de această temă. Vom avea open-bar, iar pentru mâncare, o selecţie din meniul nostru pe platouri de două persoane. Pentru această petrecere avem disponibile 80 de locuri, iar pachetul se ridică la 360 de lei (86 euro). Încasările vor fi duble faţă de cea mai aglomerată seară din an, cum este cea de sâmbătă", anunţă Mugurel Oprea, managerul pub-ului. La un calcul simplu, încasările ajung la 28.800 de lei (6.800 de euro). Anul trecut, compania a cerut 290 de lei (69 de euro) fiecărei persoane care a ales să petreacă în St.Patrick, iar gradul de ocupare de 100% a fost atins încă de la 1 decembrie.

Aglomeraţie pe Smârdan

Strada Smârdan va fi cea mai aglomerată de Revelion. St. Patrick îşi dispută clienţii cu alte şase unităţi.

Freddo, cea mai mare terasă acoperită din Centrul Vechi, deschisă anul acesta de familia Cernahoschi, proprietara cafenelei Arcade Café, va aprinde candelabrul creat din sticle de bere, care acoperă partea centrală a barului, pentru 140 de persoane, iar veniturile estimate ajung la 8.700 de euro.

La câţiva metri distanţă, Arcade Café deschide 150 de locuri, pentru aceeaşi sumă de 260 de lei (60 de euro). "Nu am putut ridica preţurile pentru că efectele crizei financiare nu au trecut. În plus, trebuie să rămânem la preţurile zonei, pentru că altfel riscăm să pierdem clienţi. În decembrie vom începe să facem rezervările, să luăm avansul", spune Andreea Bot, managerul cafenelei.

Pe partea cealaltă, Brauhaus, cunoscutul club de karaoke cu heliu a pregătit 200 de locuri, pentru 249 lei (60 euro) fiecare, iar Vintage Pub, care este administrat de Remus Nica, inaugurează special subsolul pentru a organiza spectacole cu muzică live, dublând astfel capacitatea pubului. Pub-urile mici anunţă că vor face petreceri private pentru grupuri de 15-20 de persoane.

Cele mai multe locuri sunt însă oferite de cluburi. Doar grupul El Comandante- El Dictador- Obey a anunţat 1.400 de locuri pentru noaptea de Revelion, cu un tarif de intrare de 100 de lei, care include catering şi şampanie.

Zeci de mii de bucureşteni petrec noaptea dintre ani aproape de kilometrul zero al Capitalei

Cine organizează petreceri de Revelion

Freddo
Preţ: 260 lei/persoană
Locuri: 140
Încasări estimate: 36.400 lei
(8.700 euro)
Brauhaus
Preţ: 249 lei/persoană
Locuri: 200
Încasări estimate: 49.800 lei
(11.860 euro)
Arcade Cafe
Preţ: 260 lei/persoană
Locuri: 150
Încasări estimate: 39.000 lei
(9.300 euro)
La Historia
Preţ: 250 lei/persoană
Locuri: 100
Încasări estimate: 25.000 lei
(6.000 euro)
El Comandante, El Dictador, Obey
Preţ: 100 lei/persoană
Locuri: 1.400
Încasări estimate: 140.000 lei
(33.340 euro)
Vintage Pub
Preţ: 200 lei/persoană
Locuri: 200
Încasări estimate: 40.000 lei
(9.500)
Unique Bistro
Preţ: 210 lei/persoană
Locuri: 100
Încasări estimate: 21.000 lei
(5.000 euro)
Bordello's (la masă)
Preţ: 300 lei/persoană
Locuri: 100
Încasări estimate: 30.000 lei
(7.200 euro)
Bordello's (la bar)
Preţ: 200 lei/persoană
Locuri: 10
Încasări estimate: 2.000 lei
(500 euro)
Caru' cu Bere
Preţ: 500 lei/persoană
Locuri: 480
Încasări estimate: 240.000 lei
(57.150 euro)
City Grill
Preţ: 290 lei/persoană
Locuri: 170
Încasări estimate: 49.300 lei
(11.700 euro)
Cantina
Preţ: 290 lei/persoană
Locuri: 120
Încasări estimate: 34.800
(8.200 euro)
Bundetot
Pret: 10 lei
Locuri: 1.200
Încasări estimate: 12.000 lei
(3.000 de euro)
St Patrick's
Preţ: 360 lei/persoană
Locuri: 80
Încasări estimate: 28.800 lei
(6.800 euro)
Hatters
Preţ: 100 lei/persoană
Locuri: 200
Încasări estimate: 20.000
(4.770 euro)
Shakespeare
Preţ: 100 lei/persoană
Locuri: 100
Încasări estimate: 10.000 (2.400 euro)
Crama Domnească
Preţ: 420 lei/persoană
Locuri: 100
Încasări estimate: 42.000 lei
(10.000 euro)