Finanţele vor un miliard de euro de la bănci cu dobândă de 4,5%

Autor: Razvan Voican 21.11.2010

Ministerul Finanţelor scoate la vânzare joi 25 noiembrie obligaţiuni în euro pe trei ani cu valoarea anunţată de un miliard de euro şi cuponul de 4,5% pe an, după ce preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat joia trecută dorinţa ca statul să poată strânge chiar mai mulţi bani la o dobândă sub 5%, iar BNR a organizat miercuri o întâlnire cu şefii celor mai mari bănci pe tema finanţării datoriei publice.

Finanţele au emis vineri după-amiază un anunţ sec privind lansarea emisiunii, cu precizarea standard că sumele atrase vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Practic, este vorba în primul rând despre refinanţarea obligaţiunilor de 1,4 mld. euro care au fost emise anul trecut şi ajung la maturitate pe 29 noiembrie.

Primul anunţ oficial fusese făcut însă de preşedintele Traian Băsescu joi seara, care a dat acestei operaţiuni valoarea unui "test de credibilitate" pentru România în măsura în care dobânda ar fi mai mică de 5%. De asemenea, el a spus că îşi doreşte ca emisiunea să fie suprasubscrisă - "să cerem un miliard şi să avem ofertă de un miliard şi jumătate". Într-un interviu la TVR, şeful statului a constatat că nu mai sunt bănci româneşti pe piaţă (făcând astfel abstracţie de CEC şi Banca Transilvania) şi a spus că "este ca şi cum te-ai împrumuta la Londra".

Diferenţa faţă de Londra este însă că nouă mari bănci străine prezente în România şi-au luat angajamentul în faţa FMI şi a Comisiei Europene de a-şi menţine în mare parte expunerile pe România, şi în plus pot fi organizate şi întâlniri cu şefii celor mai mari bănci cu investiţii în titluri de stat pentru armonizarea poziţiilor. "Emiterea de eurobonduri pe plan internaţional s-ar putea dovedi mult mai complicată - acesta este probabil motivul pentru care titluri denominate în euro pe termen mediu nu au fost emise până în momentul de faţă", comentează analiştii ING Bank.

În semnalele anteriorare lansate către principalii investitori în titluri de stat - bănci, administratori de fonduri de pensii, companii de asigurări - Ministerul Finanţelor susţinea că dacă dobânzile cerute de piaţă ar fi prea mari, ar putea pur şi simplu să ramburseze cele 1,4 mld. euro scadente, dispunând de lichidităţi suficiente.