Doar 14% din români au avut vacanţă în iulie-septembrie

Autor: Mirabela Tiron 21.11.2010

Doar 14% dintre români au mers în iulie-septembrie anul trecut într-o vacanţă cu o durată minimă de cinci zile, faţă de media europeană de 35%, arată un studiu pe turism al Eurostat, reprezentativ pentru situaţia vacanţelor de anul trecut.

La capitolul vacanţe stau mai rău decât noi locuitorii Letoniei, cu un procent de doar 7% şi ungurii cu 13%. Estonienii şi lituanienii ocupă o poziţie similară cu cea a românilor în topul călătoriilor când vine vorba de numărul celor care au plecat într-o vacanţă în trimestrul trei al anului trecut.

Spre comparaţie, 18% din bulgari au mers în perioada iulie - septembrie într-o vacanţă ce a depăşit patru nopţi de cazare într-o unitate turistică. Însă printre ţările membre ale Uniunii Europene care stau cel mai bine la capitolul călătorii se numără Cipru, Olanda şi Suedia, unde 50% din locuitori au plecat într-o vacanţă în trimestrul al treilea al anului. Francezii sunt însă europenii care se bucură cel mai mult de vacanţe, 53% dintre ei mergând în vacanţe în perioada mai sus menţionată, potrivit analizei Eurostat.

Aproape jumătate dintre românii care au plecat în vacanţe au ales perioada iulie, august, septembrie, ceea ce plasează România pe locul doi în topul ţărilor europene (după Slovenia) în care persoanele călătoresc cel mai mult în trimestrul trei al anului.

Situaţia se explică prin faptul că românii aleg să îşi cumpere sejuri în ţări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, care atrag prin staţiunile de pe litoral şi mai ales prin tarifele practicate.

Spre destinaţiile din aceste ţări, care sunt şi cele mai vândute de către agenţiile de turism, se operează în perioada mai sus menţionată zboruri charter săptămânal.