Doctor Doom: Franţa nu se află într-o stare mai bună decât Grecia sau Irlanda

Ziarul Financiar 22.11.2010

Economistul american Nouriel Roubini, supranumit şi "Doctor Doom" după ce a previzionat căderea pieţei ipotecare subprime americane, consideră că Franţa nu se află într-o stare mai bună decât Grecia sau Irlanda, scrie publicaţia franceză L'expansion.

"Franţa, în anumite aspecte esenţiale, nu pare să arate că se află într-o situaţie mai bună decât ţările de la periferia" zonei euro, a declarat economistul american într-un interviu acordat CNBC.

Franţa "Nu a făcut nicio schimbare din punct de vedere structural, deficitul bugetar este ridicat, politic guvernul este limitat în capacitatea de a face reforme". "Avem de-a face cu începutul unei reforme politice de austeritate care va trebui dusă la capat. Pentru o mică schimbare precum reforma pensiilor, guvernul s-a confruntat cu o rezistenţă politică puternic. Ce se va întâmpla în momentul în care vom trebui să asistăm la reforme radicale? Este o problemă care rămâne pusă în cazul Franţei".

Preşedintele Nicolas "Sarkozy a ajuns la putere declarând: 'voi face multe reforme'. Nu le-a făcut. Acum este slăbit, ar putea pierde alegerile şi, prin urmare, întârzie în a face reforme drastice", este de părere Roubini.