Roubini ne pregăteşte un scenariu de coşmar: orice încercare de a interveni pentru salvarea încă unei ţări nu va face decât să agraveze situaţia

Ziarul Financiar 22.11.2010

"Avem de-a face cu o prea mare datorie privată în cazul Irlandei", declara vineri economistul american Nouriel Roubini, într-un inverviu acordat postului de televiziune CNBC. Dar problema cu această criză este următoarea: "Am decis să transferăm statului prierderile sistemului bancar. Acum avem de-a face cu o creştere uriaşă a datoriei publice - de la 7% la 100% din PIB. În curând aceasta va ajunge la 120%", este de părere cel supranumit "Doctor Doom" pentru predicţiile sale pesimiste.

Referindu-se la Europa, Roubini a declarat că "Grecia este deja la 120%".

Economistul consideră că orice altă încercare de a interveni nu va face decât să mărească magnitudinea problemelor pe care le avem cu datoriile suverane. "Acum avem (datorii) supra-suverane - FMI, UE şi zona euro - prin care salvăm datoriile suverane".

În esenţă datoriile supra-suverane vor prelua datoriile suverane - crescând nivelul problemelor. "Nu va veni nimeni de pe Marte sau de pe lună pentru a salva FMI sau zona euro", spune cu sarcasm economistul american.