BCR: Ratele fără dobândă pe card vor deveni o necesitate

Autor: Liviu Chiru 22.11.2010

BCR, cea mai mare bancă locală după active, încearcă să impulsioneze vânzările de carduri de credit oferind clienţilor facilitatea de a plăti cumpărăturile făcute la comercianţii parteneri în mai multe rate lunare, fără dobândă.

"Pentru piaţa românească, sistemul de rate fără dobândă pentru cumpărăturile cu cardul va deveni un «must have» (o necesitate - n. red.). Este şi o metodă de a educa clienţii să îşi utilizeze cardurile corect, pentru că ratele nu le poţi face retrăgând bani de la ATM, ci doar la comercianţii parteneri", spune Igor Zganjer, director executiv al direcţiei carduri din BCR.

Modelul a fost lansat în urmă cu mai mulţi ani de turcii de la Credit Europe Bank, care reuşiseră să devină lider pe segmentul cardurilor de credit, deşi banca este în eşalonul al doilea în funcţie de activele totale. Recent, ei au pierdut poziţia în faţa austriecilor de la Raiffeisen Bank, care au adoptat la rândul lor acest model.

În cazul acestui sistem, clientul poate cere comercianţilor parteneri ca plata bunului achiziţionat să se facă în cel mult 12 rate lunare egale. Banca nu percepe dobândă, cu condiţia ca rata lunară să fie plătită integral. Această facilitate este oferită în plus faţă de perioada de graţie uzuală de până la 50 de zile, în care nu se percepe dobândă pentru sumele utilizate. La BCR, dobânda la cardul de credit este de 18,26% pe an (Robor la trei luni plus o marjă fixă de 11,5% pe an).

Ultimele date disponibile indicau că BCR avea în iunie un portofoliu de circa 173.000 de carduri de credit. Cele mai recente raportări ale Raiffeisen Bank indicau un portofoliu de 345.000 de carduri.

Zganjer spune că vânzările lunare de carduri de credit fluctuează între 3.000 şi 5.000 de unităţi, un nivel care nu este deloc impresionant.

"Băncile nu şi-au făcut prea bine treaba când au explicat clienţilor diferenţele dintre un credit de consum şi un card de credit, iar asta este una dintre explicaţiile cererii slabe din prezent. Totuşi, dacă pe creditul de consum vânzările noi abia acoperă rambursările, pe cardurile de credit vedem o creştere de aproape 10% a sumelor utilizate. Sunt optimist pentru 2011, deoarece observăm o creştere a utilizării cardurilor", spune Zganjer.

Deocamdată, BCR a prezentat doar opt comercianţi parteneri în sistemul de rate, numele cel mai sonor de pe listă fiind lanţul de hypermarketuri Real.

"Avem o listă scurtă de comercianţi parteneri şi nu va deveni prea lungă în următoarele trei luni, pentru că am ales să mergem în prima fază spre retailerii cu care avem volume semnificative. Pe listă sunt 15 comercianţi, cu 300 de puncte de vânzare la nivel naţional, însă vorbim aici în general de liderii de pe segmentele lor de piaţă. Ulterior vom merge şi spre comercianţii mai mici", spune Zganjer.